TRENDOVI OBITELJSKOG ŽIVOTA

Jeste li DINK? Taj stil života jedan je od najpopularnijih u suvremenom društvu

  • Autor: Gea Vlahović
  • Zadnja izmjena 17.06.2022 17:45
  • Objavljeno 17.06.2022 u 17:45
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Wavebreak / Profimedia

Jeste li u braku ili dugotrajnom partnerskom odnosu, zaposleni i bez djece, niti ih planirate imati? Ako je tako, vi ste – DINK!

Akronim DINK dolazi od engleskog izraza 'dual income, no kids', a odnosi se na zaposlene parove koji nemaju djecu. Imaju, dakle, dvostruke prihode, što im omogućuje da imaju sve što žele, a da pritom ne moraju žrtvovati ništa od životnoga stila na kakav su navikli.

Zarađuju više, ne moraju se odreći svog društvenoga života, imaju dovoljno vremena za sve svoje hobije, sav svoj novac troše na sebe a pritom imaju prostora i za štednju. Sve viši standard života i sve veća životna očekivanja suvremenih zapadnih društava mnoge mlade parove odvraćaju od namjere da imaju djecu – sve više milenijalaca i pripadnika generacije X umjesto za 'američki san', koji tipično uključuje brak, djecu i umirovljeničke dane na cruiseru, odlučuje svoje vrijeme i novac usmjeriti na luksuz odmah i sad, a koji si, kad bi imali djecu, ne bi mogli priuštiti - romantična putovanja, najbolje restorane, dizajnersku odjeću, luksuzne automobile. Čak i marketinške kampanje sve su češće usmjerene upravo na DINK-ove.

Kako pojedinci odgađaju brak ili ga potpuno odbijaju, populacija parova bez djece eksponencijalno se povećala. Prema nedavnoj studiji istraživačkog centra Pew, gotovo dvije trećine odraslih Amerikanaca nema djece, niti ih planira imati. Prema istraživanju lista Huffington Post, na DINK-ove otpada 27 posto svih američkih obitelji. Ispitivanja pokazuju da čak tri četvrtine odraslih parova bez djece uopće ne misli ikad imati djecu, što je trend koji nastavlja rasti: godine 2020., u Njemačkoj je bilo 8,62 milijuna DINK-ova, a godinu dana ranije 8 milijuna.

Ovakva je odluka djelomično financijski uvjetovana jer podizanje djece, osobito u bogatim zapadnim zemljama, puno košta. Zatim, djeca su briga – nemati djecu za sve veći broj ljudi znači osjećaj slobode, bezbrižnosti. Također, ako ste DINK vjerojatno imate prilično bogat društveni život. Umjesto da svoje vrijeme provodite u kombinacijama s drugim parovima s malom djecom, možete se družiti s kime god hoćete, kad god hoćete. Nadalje, nemate prepreka profesionalnom samoostvarenju – ako ne morate trčati mrtvi umorni s posla da biste djecu vozili na aktivnosti, imat ćete više vremena za rad na sebi i napredovanje u karijeri. DINK parovi su i mobilniji – ako ne morate razmišljati o tome kako bi vaša djeca podnijela prebacivanje u novu školu ili školovanje na nepoznatom jeziku, lakše ćete se odlučiti posegnuti za novim prilikama koje vam se nude. Ne treba zanemariti niti činjenicu da vam to što nemate djece daje više vremena i prostora da se bavite svojim partnerom i razvijate svoj odnos.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YouTube

Sve u svemu, nije ni čudo što je DINK stil života jedan od najpopularnijih u suvremenom društvu – zapravo, on je moderna verzija američkog sna. Mnogi parovi s djecom gaje sitne ljubomore na svoje prijatelje bez djece.

Toj percepciji pridonosi način na koji se DINK-ove prikazuje u medijima – kao bezbrižne, opuštene ljude koji imaju novaca, uživaju u putovanjima na egzotične lokacije, gdje se mogu mirno držati za ruke dok u suton šeću pješčanom plažom i ispijaju koktele odjeveni – kako drugačije? – u skupu odjeću iz najnovije kolekcije poznatog dizajnera.

Zvuči prilično dobro. No, dok ovakav život može za one koji su ga odabrali biti prilično nagrađujući i beskrajno ispunjujući, ima i onih koji tvrde da uz sve prednosti, DINK način života ima i dosta nedostataka. Naravno, parovi s djecom tvrde da su DINK-ovi sebični i da propuštaju najveću životnu sreću – vlastito dijete.

Još neki minusi su i veća opasnost od pretjerane potrošnje – ako nemate djecu, manje ste oprezni, što vas može odvesti u dugove. U nekim zemljama, samci ili parovi bez djece moraju plaćati veće poreze, što je također nezgodno. Također, problem može nastati i kad ostarite – djeca su obično ona sigurnosna mreža koja roditeljima pomaže u starosti.

Ako niste DINK par, nemojte očajavati. Djeca će odrasti i sunce će i vama ponovo svanuti. Uostalom, mali je korak od DINK do DINKY – "dual income, no kids yet" (dva primanja, bez djece, ZA SADA). Tko kaže da mnogi od današnjih DINK-ovaca već sutra neće galopirajuće proći do kategorije obitelji s djecom?!?

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!