ŽESTOKA PIĆA

Indijski viski? Ako ga ne poznajete, već kasnite!

09.10.2022 u 15:41

Bionic
Reading

Kad se spomene single malt viski, svi automatski pomisle na Škotsku, što je i razumljivo. Mnogima je poznato da je single malt sladni viski iz jedne destilerije, premda se taj pojam često pogrešno zamjenjuje s pojmom single malt Scotch. Za razliku od potonjeg, prvi se proizvodi i u raznim drugim zemljama

Naime, prema propisima Ujedinjenog Kraljevstva o škotskom viskiju, 'Single Malt Scotch Whisky' mora se proizvoditi isključivo od ječmenog slada (iako je dopušteno dodavanje E150A karamel boje), mora se destilirati korištenjem destilatora u jednoj destileriji i mora odležati najmanje tri godine u hrastovim bačvama kapaciteta ne većeg od 700 litara (150 imperijalnih galona). Dakako, i biti proizveden u Škotskoj.

I dok se škotski model obično kopira u inozemstvu, ova se ograničenja ne odnose nužno na sav viski koji se prodaje kao single malt, a koji se proizvodi drugdje u svijetu. Na primjer, u zakonu Sjedinjenih Država ne postoji definicija pojma single malt u odnosu na viski, a neki američki viskiji koji se reklamiraju kao 'single malt whisky' proizvode se od raženog, a ne od ječmenog slada.

Ono što još manje ljudi zna jest i činjenica da i Indija već desetljećima potiho ostavlja značajan trag u industriji viskija. Ne samo da se u toj zemlji konzumira velika količina viskija, već postoji i nekoliko destilerija koje proizvode izvrsne inačice tog pića.

Jedna od najnovijih robnih marki koja dolazi iz tog podneblja je Royal Ranthambore Heritage Collection-Royal Crafted Whisky proizvođača Radico Khaitan Ltd., najveće indijske destilerije koja postoji već 75 godina. Istini za volju, taj viski, koji je nastao kao posveta nacionalnom parku Ranthambore i njegovim divljim tigrovima, mješavina je koja kombinira žesticu iz Indije i Škotske. Točnije, nekoliko različitih 100-postotnih ječmenih škotskih viskija pomiješano je s 'indijskim neutralnim žitnim alkoholom prožetim hrastovinom', kako to opisuje proizvođač.

Međutim, ako tražite indijski single malt, tvrtka Radico Khatitan također proizvodi Rampur Whisky, s linijom koja uključuje tekućinu dorađenu u različitim vrstama bačvi kao što su one prethodno rabljene za sherry i porto.

Prema jednom nedavnom članku u britanskome Guardianu, Indija je najunosnije tržište viskija na svijetu, vrijedno gotovo 19 milijardi dolara. Ali tamo se ne kupuje samo irski viski, burbon i scotch, jer je indijski viski i na domicilnome tržištu povećao svoj udio. Neka od ostalih velikih imena u kategoriji uključuju i marke Paul John i Amrut. A ukoliko ste sumnjičavi i trebate dodatne dokaze o potencijalu indijskog viskija, treba spomenuti da je u ožujku i globalni konglomerat pića Diageo lansirao indijski single malt pod imenom Godawan. A upućenima je dobro poznato da Diageo itekako zna kako nanjušiti dobar posao.

Indijski viski, generalno gledano, modeliran je prema škotskom viskiju, doduše s nekim razlikama, slično kao što je japanski viski preuzeo mnoge tragove iz Škotske, ali je na koncu stvorio vlastiti stil. Općenito, indijski viski ne mora odležati onoliko dugo koliko je to potrebno u zemljama poput Škotske i Irske, jer vruća klima u mnogim dijelovima Indije povećava interakciju između bačve i tekućine, što rezultira većim udjelom onoga što se zove 'angel's share' (isparavanje). Primjerice, proizvođač Paul John nalazi se u Goi, a destilerski stručnjaci te marke kažu da je pet godina sazrijevanja tamo jednako desetljeću u Škotskoj.

Ako volite viski, a još uvijek niste probali indijski, isprike više nema, jer s toliko njegovih različitih stilova, koji se kreću od single malta, mješavina, posebnih dorada u bačvama, s dimnim tresetnim okusima ili bez njih, sigurno postoji boca koja će se svidjeti vašem nepcu. I da – ima ih i na našem tržištu, kao i putem Amazona.