SAM SVOJ BARMEN

Ovih 17 stvari treba imati svaki kućni bar ako želite impresionirati goste

13.09.2022 u 08:06

Bionic
Reading

Mnogi vole piti koktele. Među njima ih je mnogo koji ih vole i pripremati kod kuće, a ne samo plaćati basnoslovne račune po barovima. Kao i u drugim prilikama, i ovdje vrijedi ona vječna 'Bez alata nema zanata'.

Bez obzira jeste li početnik ili napredni majstor miješanja sastojaka u čaši, svaki uspješni kućni bar mora sadržavati određeni broj pomagala bez kojih je bolje ne upuštati se. Odnosi se to na pribor, nužno posuđe, ali i temeljne sastojke koji će vam prije ili kasnije zatrebati u nekom koktelu.

Poslužite se ovim popisom, i na sljedećem okupljanju - bilo da je riječ o divljem tulumu ili roštiljanju s prijateljima - imat ćete sve preduvjete da postanete zvijezda. Preostaje vam samo naučiti i dobro uvježbati pripremanje koktela, ili čak možda i smisliti neki novi.

1. Shakeri za koktele

Temelj svakog kućnog ili profesionalnog bara, jer bez njega nema ni miješanja. Svakako pazite da bude siguran od curenja tekućine, a mogu poslužiti i za hlađenje pića u frižideru. Vrlo često shakeri imaju oznake za količinu pića i drugih sastojaka, bilo na staklenoj stijenci (ako su stakleni) bilo tako što će čep služiti kao dozator. Shakeri se često kupuju u kompletu s drugim 'alatom', pa i onim s našeg popisa, no sve to možete nabaviti i odvojeno. Za slučaj da istodobno dobijete 'narudžbu' za različite koktele, nije naodmet imati više od jednog shakera, da se sastojci ne bi miješali. Prati ih možete kasnije.

2. Cjedilo

Kod miješanja koktela svakako će vam trebati cjedilo da viškovi - recimo kruti sastojci ili komadi voća iz sastojaka - ostanu izvan čaše ili shakera. Nije samo stvar u cijeđenju, nego i u protiskivanju da dobijete gušće sastojke. Nastojte da cjedilo bude veličine koja će odgovarati čašama koje koristite za razne koktele, što univerzalnije to bolje.

3. Dozator

Bez obzira koristite li shaker koji na sebi ima oznake mjera, svakako trebate imati dozator, kako biste lakše postizali željene omjere sastojaka. Nije nužno da imaju upisane mjere, ali nije naodmet, jer se sastojci često miješaju u omjerima pa je to lakše raditi bez točnog 'gađanja' upisanih jedinica mjere. Također, dobro bi bilo da imate dvije ili više različitih veličina, jer razni kokteli dolaze u različitim količinama.

4. Mutnjak

Miješanje bilja, začina ili esencija u koktele jedan je od kreativnih načina da u piće unesete nove okuse i mirise. Tu na scenu stupa 'mutnjak', kako se obično prevodi pomagalo na engleskom poznato kao 'muddler', a najsličnije je dijelu mužara (avana) kojim se gnječe sastojci. Ista je i namjena, jer mutnjakom gnječite i time cijedite voće ili, primjerice, listiće mente za mojito.

5. Nožić za guljenje/struganje

Mala alatka koju doslovno mora imati svaki kućni bar, ali i svaka kuhinja. Uz njegovu pomoć s lakoćom ćete moći guliti tanke slojeve kore limuna ili nekog drugog voća, pa i raditi primjerice spiralne ukrase za tropska pića. Možete ga koristiti i za tanko rezanje čokolade, ili bilo čega gdje vam se čini da je upotrebljiv.

6. Daska za rezanje i nož za sjeckanje

Možda vam se čini da ovo i nisu baš tako nužni dijelovi bara, ali na kraju će vam daska i nožić trebati puno više nego je to u početku izgledalo. Dobro je imati više noževa različitih veličina, dovoljno oštrih i s različitim oblikom oštrice, za razne namjene. Ako već imate dobru dasku i dobar set noževa, neće biti potrebe za novom kupovinom.

7. Višenamjenski 'alat'

Za štednju prostora nije loše imati višenamjenski komad barmenskog pribora koji će poslužiti za različite namjene, poput otvarača za boce i konzerve, noža za guljenje ili pravljenje ukrasa, i sličnog. Ako se odlučite za tako nešto, možete odustati od nekih od ranije navedenih komada pribora.

8. Posuda za velike kocke leda

Uobičajene posude za kockice leda kakve svi imamo u svojim frižiderima i zamrzivačima su praktične, ali imaju jedan problem: male kocke se brzo tope, pa piće vrlo brzo ostaje razvodnjeno. Za koktele poput negronija ili old-fashioned trebat će vam ipak nešto 'masivnije' kocke koje će duže držati hladnoću i ostati u komadu, a usput su i dekorativne. U takve kocke možete zamrznuti i komadiće voća, koricu citrusa ili listiće mente, za dodatnu aromu.

9. Čaše

Naravno da bez čaša nema ni koktela. Kod stvaranja prave kolekcije počnite s onim univerzalnijim, koje mogu poslužiti za više vrsta pića, pa potom dopunjavajte svoj set. Naravno, mnogo će ovisiti i o prostoru kojim raspolažete, nemamo svi kuhinju u kojoj ima mjesta za šank.

A sad pređimo na 'osnovni paket' pića kojeg treba imati u zalihi.

10. Votka

Votka je vjerojatno najčešće korišteno piće u svakom kućnom baru, jer je obavezan sastojak najvećeg broja koktela. Stoga, uložite u kvalitetu, isplatit će vam se.

11. Tekila

Uz votku, posebno posljednjih godina kad je jako ušla u modu, tekila je postala neizostavni sastojak velikog broja koktela. Nije riječ samo o klasičnim margaritama i sličnim pićima, ili pak ispijanju čistog pića uz limetu i sol, nego i o zamjeni nekih inače uobičajenih sastojaka, primjerice gina.

12. Gin

Neki su gin u pojedinim pićima zamijenili tekilom ili votkom, ali biljne note gina i dalje su nezamjenjive kod mnogih koktela poput martinija, negronija, Toma Collinsa... Ako volite, možete nabaviti za zalihu i gin s različitim aromama.

13. Rum

Vječno piće pirata i pjesnika, rum je još jedan obavezni sastojak ormarića s pićem. Tamni rumovi uvijek su odličan izbor za jače koktele, a svijetli za vječno popularne mojito, pina coladu, mai tai...

14. Viski

Reći da u kućnom baru treba imati zalihu viskija otprilike je kao da vam netko kaže da morate udisati zrak. Ukratko, morate ga imati. No, tu nastaju problemi: koji viski imati u ormariću - irski, škotski, Tennessee, raženi, bourbon, kanadski...? Izbor je prava muka za barmene početnike. Za koktele je dobro početi s bourbonom ili raženim, a onda imati i bocu-dvije za ljubitelje čiste kapljice.

15. Brandy/konjak

Za savršenu kolekciju, dobar brandy ili konjak su uvijek korisni zgoditak. Oni će dati bogatu i tamnu aromu brojnim koktelima, ali i obradovati nepca onih koji više vole čiste i nemiješane okuse.

16. Likeri

Uvijek se među gostima nađe onih koji vole koktele čiji su važan sastojak manje ili više slatki likeri, od amaretta, preko Triple seca do Cointreaua. Dakle, još jedan esencijalni dio kolekcije.

17. Mikseri

Ovdje ne mislimo na električne mješalice, nego na bezalkoholna pića i arome, te pojačivače boja u koktelima koji će vašem tekućem proizvodu dati željeni izgled i okus. Zato opremite bar jednostavnim sirupima, bitterima ili gaziranim pićima poput piva od đumbira, sode ili tonica. Nemojte pred feštu zaboraviti nabaviti ni sokove poput ananasa, grejpa, brusnice, naranče...