MALIGANI ZA MILIJARDERE

Spremate party? Ovih osam pića najskuplji su alkohol koji se može kupiti novcem

16.11.2022 u 21:27

Bionic
Reading

Priča o alkoholu počinje vjerojatno s prvim ljudima koji su uspjeli shvatiti da voće koje ostave na tlu s vremenom fermentira i pretvori se u nešto što im privremeno stvori ugodu. Kasnije su naučili praviti posude u koje su spremali piće (i hranu), pa potom i uzgajati biljke kojima su proizvodili nove kombinacije i pića kakva poznajemo danas. A onda su to naučili i prodavati

Znajući takvu povijest, nije ni čudno što alkoholna pića zauzimaju tako važno mjesto u životu ljudi. Ne mislimo na nekontrolirano lokanje, nego na uživanje u okusima i mirisima, po mogućnosti kvalitetnog pića. Ono, naravno, ima svoju cijenu.

Ta je cijena ponekad sasvim suluda, no dok ima milijunaša koji će se voljeti pohvaliti bocom kupljenom za brojke s puno nula, bit će i proizvođača koji će im na različite načine izlaziti u susret. Zavirimo, uz pomoć različitih izvora, u svijet superskupih pića, sami odlučite kakve će vam reakcije izazvati ova top-lista (od jeftinijih ka skupljima) osam basnoslovno vrijednih boca, skupljih od milijun dolara. Naime, vrlo često temelj cijene nije samo piće nego upravo boca u koje je 'spremljeno'.

  • +2
Najskuplja pića Izvor: Isabella Islay / Autor: Promo

Diva Vodka

Počinjemo odmah s velikom brojkom, bocom votke koja košta točno milijun dolara. Niste pogrešno pročitali. Boca svake od varijacija je relativno obična staklena, ali je ukrašena s ravno 48 kristala. Kao iznenađenje, riječ je o votki koja se proizvodi u Engleskoj, od žitarica koje se filtriraju sedam puta donoseći — ako je vjerovati promo-materijalima — pitkost i raskošni okus. Osim različitih okusa, kupci za ovu cijenu mogu birati i boju kristala: plavu, zelenu i ružičastu. Što može biti vrijednije od takvog izbora za cijenu od milijun dolara? Možda to što ćete uz bocu dobiti i narukvicu s natpisom Diva.

Mendis Coconut Brandy

U istu cjenovnu kategoriju kao Diva Vodka spada i ovaj brandy iz 2008. i on košta milijun dolara, ali je razlog za cijenu drukčiji. Naime, na cijelom svijetu postoji samo jedna boca, i ona se nalazi u destileriji na Maldivima, čekajući kupca, a na etiketi stoji potpis osnivača kompanije W. M. Mendis & Co. Riječ je o bistrom piću napravljenom od cvjetova kokosa. Kad kažemo 'čekajući kupca', shvatite to doslovno, jer navodno među velikim i bogatim kolekcionarima skupih alkohola ne vlada neka pretjerana jagma za tom bocom, čak ni uz obećanu avionsku kartu prve klase do Maldiva uz posjet destileriji. Jer inače oni koji tu bocu mogu priuštiti ne bi mogli sebi platiti let. Jedan bloger iz ovog tržišnog segmenta napisao je 'Mendis je samo tresnuo suludu cijenu na svoj proizvod'.

Russo-Baltique Vodka

Mnogo je toga ovdje neobično: proizvođač automobila napravi votku i prodaje je u zlatnim bocama koje imitiraju izgled hladnjaka motora, pa onda još sve skupa po cijeni od 1,3 milijuna dolara za bocu. No, kad je u pitanju tržište namijenjeno superbogatim Rusima, granice je teško utvrditi. Ili je tako bilo dok dobar dio potencijalnih mušterija nije zbog agresije na Ukrajinu ostao bez imovine koju su imali na Zapadu.

U svakom slučaju, Russo-Baltique Vodka na tržištu se pojavila 2015. u boci napravljenoj od otopljenih zlatnika s početka 20. stoljeća, a sve u čast stogodišnjice osnivanja te ruske tvornice automobila. Istina, kompanija je ugašena nakon Oktobarske revolucije i ponovo oživljena tek 2003., ali ništa zato. Danas je sjedište tvrkte u Moskvi. Inače, za ljubitelje trivijalnosti iz popularne kulture, boca ove votke pojavljuje se u jednoj epizodi serije 'Kuća od karata'.

Henri IV, Cognac Grande Champagne

Sljedeći na popisu je ovaj konjak koji se pojavio 2008. sa cijenom od okrugla dva milijuna dolara, a s obzirom da 'odležava' punih 100 godina ispada da mu vrijednost godišnje raste za 20 tisuća dolara. No, svoju ulogu i ovdje ima boca napravljena od 24-karatnog zlata i platine i s čak 6500 dijamanata, ali i činjenica da je napravljena samo jedna boca. Nije poznato je li netko doista odriješio kesu za tu alkoholnu poslasticu.

Ley Diamante

Evo i jedne tekile u ovom društvu, sa cijenom od 3,5 milijuna dolara, u boci ponuđenoj 2006. i napravljenoj od dva kilograma platine i ukrašenoj s četiri tisuće dijamanata. U unutrašnjosti boce, pak, je sedam godina stara 100-postotna tekila od agave. Bocu za ovo piće dizajnirao je umjetnik Fernando Altamirano, koji se u medijima proslavio i drugim bocama za skupa pića, uključujući i valjda najbizarniji proizvod od svih, najskuplju bocu vode na svijetu koja se prodavala za 60 tisuća dolara.

Leon Verres Billionaire Vodka

Već samim imenom potencijalni kupci su načistu što mogu očekivati, pa im ni cijena od 3,7 milijuna dolara ne bi trebala biti iznenađenje. Ono što tu votku čini jedinstvenom jest što je — kažu — filtrirana kroz dijamante, a i boca je ukrašena s oko tri tisuće dijamanata. Bocu je 2012. dizajnirao Leon Verres, koji sam sebe opisuje kao 'čvrstog momka s inteligencijom i šarmom'. Boca je zanimljiva i zbog toga što je osim gomile dijamanata ukrašava i obloga od umjetnog krzna, što malo odudara od ostatka dizajna. No, logično je — Verres je poznat kao borac za prava životinja i nije dolazilo u obzir upotrijebiti pravo krzno.

Royal Dragon Vodka

Šest godina nakon Verresove pojavila se još skuplja boca istog pića, Royal Dragon, vrijedna 5,5 milijuna dolara. Natočena je u bocu od ručno puhanog stakla ukrašenu zlatom i dijamantima. Dakle, i ovdje je za cijenu presudna boca, a ne tekućina. Zmaj je napravljen od dijamanata, a grlić boce omotan je zlatom. Kao poseban dodatak tu je žuti dijamant od 50 karata s certifikatom vrijednosti. Da bi sve bilo jasnije, na etiketi jasno piše 'Najskuplja votka na svijetu'. Inače, kompanija Royal Dragon ima sjedište u Hong Kongu, ali je votka u boci proizvedena u Litvi.

Isabella’s Islay Whisky

Došli smo do vrha, a tamo se smjestio whisky čija boca je vrijedna potpuno nevjerojatnih (kao da i druge nisu takve) 6,2 milijuna dolara. I opet prvo o boci: u nju je ugrađena velika količina bijelog zlata, otprilike dvije poluge, a samo staklo je engleski kristal u kojeg je ugrađeno čak 8000 dijamanata i 300 rubina. Ova i doslovno zlata vrijedna boca ponuđena je na prodaju 2011., a u njoj je (ako je to nekome tko je može priuštiti uopće važno) single malt škotski whisky. I to je zapravo jedina dostupna informacija o tekućini, jer se ipak plaća boca. Inače, brend Isabella nudi i jeftiniju varijantu zvanu Special Edition, bez dijamanata, koja se prodaje za 740 tisuća dolara. Osim toga, ovaj proizvođač jedini od svih nudi poseban štos: kad popijete whisky, možete tražiti ponovno punjenje.