MREŽE

Googleova Aalyria laserima će slati signal tisuću puta brži od ijednog današnjeg

11.01.2023 u 07:43

Bionic
Reading

Prije nekoliko mjeseci Google je predstavio javnosti svoj novi projekt. Dotad razvijan u potpunoj tajnosti, Googleov start-up Aalyria zapravo uključuje dvije nove tehnološke platforme koje bi trebale unijeti revoluciju u naše bežične komunikacije na kopnu, moru, zraku i - u svemiru.

Google je i ranije bio poznat po najavama razvoja revolucionarnih tehnologija poput svemirskih dizala i zmajeva vjetroturbina, no nijedan od tih projekata zasad se nije pokazao uspješnim. Ipak, istraživanja koja su provođena u tim projektima mogla bi naći primjenu u sasvim drugim područjima, a čini se da je to slučaj i s novom komunikacijskom mrežom koja je razvijana pod kodnim imenom Minkowski.

Nedavno predstavljena Aalyria objedinjuje tehnologiju atmosferske laserske komunikacije, nazvanu Tightbeam, i softversku platformu za usklađivanje mreža po imenu Spacetime. Konačni rezultat trebala bi biti 'hiper-brza, ultra sigurna, vrlo složena bežična komunikacijska mreža budućnosti'.

Kako su objavili iz tvrtke, Tightbeam je najnaprednija svjetska tehnologija koherentne laserske bežične komunikacije koja djeluje na brzinama većim od bilo koje druge danas dostupne tehnologije, pokrivajući veće udaljenosti i prenoseći savršeno očuvane podatke kroz atmosferu i sve vremenske uvjete. Tightbeam 'radikalno poboljšava satelitsku komunikaciju, Wi-Fi u zrakoplovima i na brodovima, te mobilnu povezanost diljem svijeta'.

Druga tehnologija nazvana je Spacetime, a riječ je o softverskoj platformi za usklađivanje rada mreža zemaljskih stanica, zrakoplova, satelita, brodova i urbanih mreža. Glavni izvršni direktor Aalyrije Chris Taylor tvrdi da Spacetime 'podržava sve radiofrekvencijske pojaseve i optičke valne duljine', te da je 'dizajniran za interoperabilnost sa svim postojećim mrežnim arhitekturama'.

'Ključna ideja ove tvrtke međusobno je povezivanje svega što postoji danas, sa svime što će postojati sutra', rekao je Taylor.

Umjesto da šalje informacije putem optičkih kabela u zemlji, tvrtka koristi lasere za bežični prijenos podataka kroz atmosferu. Tu je tehnologiju niz tvrtki pokušavalo razviti, ali bi zbog različitih čimbenika u atmosferi - poput kiše, magle, oblaka ili vrućine - laserski signali postali neupotrebljivi. Niz Googleovih stručnjaka godinama je, pa čak i desetljećima radio na ovome problemu i sada iz Aalyrije tvrde da su našli rješenje zahvaljujući novom hardveru i softverskim rješenjima koja neutraliziraju utjecaje vanjskih atmosferskih čimbenika.

Tightbeam može slati podatke brzinom do 1,6 terabita u sekundi na udaljenost od preko 150 km, što bi bilo oko tisuću puta brže od slične tehnologije koja se trenutno koristi. Aalyria je demonstrirala svoju tehnologiju slanjem signala s krova svog sjedišta na planinski vrh udaljen 30 km i natrag. U drugom testu signal je poslan sa zemlje do prijemnika veličine odbojkaške lopte u zrakoplovu koji je letio na udaljenosti od oko 200 km.

'Možemo isporučiti 1 gigabit u sekundi svakom sjedalu u avionu', kaže Taylor.

Spacetime bi pak trebao upravljati vezama između desetaka tisuća pokretnih objekata, bilo da su to sateliti, zrakoplovi, brodovi ili vozila. Aalyria tvrdi da je taj softver već testirala na mreži u kojoj su bili deseci satelita, zrakoplova i zemaljskih stanica. Kombinacija Tightbeama i Spacetimea trebala bi dakle u budućnosti povezati sve zamislive pokretne i nepokretne objekte.

Ipak, teorija je jedno, a praksa nešto sasvim drugo. Bežični sustavi temeljeni na laserima u prošlosti nisu uspjeli opravdati očekivanja. Hoće li ovog puta biti drugačije?