NAKON DESET GODINA PLANIRANJA I GRADNJE

Google izgradio kampus koji će redefinirati pojam poslovne zgrade

28.06.2022 u 08:41

Bionic
Reading

Gotovo deset godina od početne ideje, Google je krajem svibnja u kalifornijskoj Silicijskoj dolini napokon otvorio svoj novi kampus, spektakularni futuristički kompleks u koji su ugrađene najmodernije tehnologije s posebnim naglaskom na energetsku učinkovitost i samodostatnost.

Gradnja visokosofisticiranih sjedišta velikih tehnoloških korporacija - takozvanih 'kampusa' - u svijetu je uobičajena već desetljećima, a tom se trendu odnedavno priključila i Hrvatska. U Zagrebu su posljednjih mjeseci svoje moderne komplekse otvorile informatička tvrtka Infobip i visoko učilište Algebra, dok bi najveći i najeksponiraniji takav projekt u zemlji - kampus automobilske industrije Mate Rimca u Svetoj Nedelji koji se upravo gradi - trebao biti otvoren u roku od dvije godine.

Ipak, svi ti projekti ne mogu stati u istu rečenicu s Googleovim kampusom, prvim koji je ta tvrtka sama osmislila sukladno svojim potrebama i poslovnoj kulturi. Prvi planovi o gradnji novog kampusa u Googleu su koncipirani još 2013. godine. Na prestižnoj lokaciji u Mountain Viewu, satelitskom gradiću u konglomeraciji San Francisca, tvrtka je kupila veliko zemljište smješteno između morske obale, zračne luke Moffett Field, NASA-inog istraživačkog centra Ames, kampusa Microsofta i starog Googleovog kompleksa poznatog kao Googleplex.

Novi kampus Bay View trebao je utjeloviti novu filozofiju tvrtke koja se - uz osnovnu djelatnost razvoja kompjuterskog softvera - želi sve više fokusirati na umjetnu inteligenciju i kvantna računala. Čelnici Googlea novim su projektom željeli pokazati svoju financijsku moć kao jedne od najvrjednijih kompanija svijeta i članice 'Pet velikih' - uz Amazon, Apple, Facebook i Microsoft - ali istodobno i skromnost, odnosno poniznost prema planetu ugroženom globalnim zagrijavanjem. Stoga su naglasak s jedne strane stavili na spektakularan dizajn, a s druge na energetsku učinkovitost i ekologiju.

Rezultat takvog razmišljanja - kampus Bay View - definitivno ne izgleda kao tradicionalni ured. Jedna od prvih stvari koje se mogu primijetiti je golemi krov koji nalikuje na leđa zmaja prekrivena ljuskama. Dizajn 'zmajeve kože' zapravo se sastoji od 90.000 srebrnih solarnih panela sposobnih za generiranje gotovo sedam megavata energije, odnosno oko 40 posto energetskih potreba novih ureda. Nedaleko od kompleksa postavljene su vjetroelektrane koje će osiguravati dio potrebne energije, a i sama zgrada je iznimno štedljiva - postavljena su automatizirana sjenila na prozore koja puštaju puno prirodne rasvjete tijekom dana, te sofisticirani ventilacijski sustav koji cirkulacijom zraka smanjuje potrebu za grijanjem i hlađenjem.

U novom kampusu također se nalazi puno zelenih površina, kao i geotermalna instalacija koja će pomoći u reguliranju temperature zraka u zgradi bez upotrebe fosilnih goriva, apsorbiranjem topline iz tla tijekom zime i slanjem topline u tlo tijekom ljeta. Nakon lockdowna tijekom pandemije koronavirusa, Google je tek nedavno počeo prebacivati svoju radnu snagu na režim hibridnog rada koji od zaposlenika zahtjeva da dolaze u urede nekoliko puta tjedno. Prirodna rasvjeta, zelenilo i široki otvoreni prostori kampusa Bay View, kako se nadaju čelnici tvrtke, trebali bi olakšati potpuni prijelaz na 'staro normalno' ljudima koji su u posljednje dvije godine radili od kuće.