šef živog zida

Sinčić: Ukidanjem proračunskog financiranja stranaka uštedjelo bi se 100 milijuna kuna godišnje

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 14.05.2019 14:49
  • Objavljeno 14.05.2019 u 14:49

Ivan Vilibor Sinčić

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić izjavio je u utorak kako bi se ukidanjem proračunskog financiranja političkih stranaka moglo uštedjeti oko 100 milijuna kuna godišnje, a taj bi se novac onda mogao usmjeriti u pomaganje siromašnoj djeci

"Radi se o iznosu oko 100 milijuna kuna godišnje koliko stranke dobivaju na temelju zastupnika na državnoj razini te na temelju vijećnika na županijskim, gradskim i općinskim razinama", rekao je Sinčić novinarima na splitskoj Rivi. Tamo je sa suradnicima boravio na štandu građanske inicijative "Uzmite novac strankama", koja je 12 svibnja počela prikupljati potpise za raspisivanje referenduma o ukidanju proračunskog financiranja stranaka.

Sinčić ističe da postoji "na tisuće drugih mjesta" gdje bi se mogao usmjeriti taj novac, a poziva da ga se uloži u rješavanje problema 10 tisuća siromašne djece u Hrvatskoj "koja trpe nasilje siromaštva, a za njih nijedna Vlada do sada nije imala sluha".

Istaknuo je kako je odaziv građana na ovu referendumsku inicijativu izrazito velik, a ne misli da Živi zid gubi svoj integritet pošto se "zakačio" za ovu inicijativu koja nije njegova. "Ova građanska inicijativa i Živi zid... mogu reći da se radi o ljudima koji jako dugo surađuju i slično misle te je logično da radimo zajedno", kazao je Sinčić.

"Drago mi je da će svibanj biti mjesec direktne demokracije. Prvo je bilo prikupljanje potpisa za referendum '67 je previše', što smo također velikodušno podupirali gdje god je to od nas traženo i aktivistički i na druge načine, a drago mi je da je prikupljeno 600 tisuća potpisa", rekao je Sinčić.

Istaknuo je da se Živi zid zauzima za reformu cjelokupnog političkog sustava, njegovo pojednostavljivanje, približavanje građanima i čišćenje od korupcije. "To je okosnica naše političke platforme, ne samo u Hrvatskoj, nego i sa sličnim pokretima i strankama diljem Europe," dodao je Sinčić i najavio da će Živi zid uskoro u saborsku proceduru uputiti prijedlog posebnog zakona o suzbijanju političke korupcije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!