PODUPIRE ŽIVI ZID

Uzmite novac strankama: Počinje prikupljanje potpisa za novi referendum

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 11.05.2019 22:33
  • Objavljeno 11.05.2019 u 22:33
Ivan Vilbor Sinčić i Živi zid podupiru inicijativu

Ivan Vilbor Sinčić i Živi zid podupiru inicijativu

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

U ponoć počinje prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o ukidanju proračunskog financiranja političkih stranaka najavili su u subotu na središnjem zagrebačkom trgu organizatori iz građanske inicijative 'Uzmite novac strankama' te članovi Živoga zida koji podupire inicijativu

Referendumom će se tražiti izmjene Ustava na način da se zabranjuje financiranje političkih stranaka iz sredstava državnog proračuna, proračuna općina, gradova i županija, pa čak i mjesnih odbora, a potpisi za referenduma prikupljat će se od 12. do 26. svibnja, najavili su Denis Martinić iz Organizacijskog odbora te Ivan Vilibior Sinčić i Tihomir Lukanić iz Živoga zida.

'Bit ćemo raspoređeni diljem zemlje na više od 500 lokacija sa više od 4000 aktivista od kojih je njih preko pola iz redova Živog zida. Živi zid je jedina stranka za sada koja se priključila ovoj inicijativi', izjavio je Martinić te pozvao i ostale stranke da im se pridruže i 'donesu istinske promjene u društvu'.

'Ovim referendumom uništavamo koruptivne stranke HDZ i SDP, završavamo jedno tužno, mračno razdoblje moderne hrvatske povijesti i započinjemo gradnju novog sustava bez parazitskih stranaka, jednog novog sustava temeljenog na empatiji, a ne na korupciji i materijalizmu', istaknuo je glavni tajnik Živog zida i nositelj stranačke liste za EU izbore Tihomir Lukanić te pozvao građane diljem Hrvatske da daju svoj potpis.

O točnim lokacijama prikupljanja potpisa obavijesti će biti objavljene na Facebook i web stranici Živog zida kao i kontakt brojeve ako su građanima ne odgovaraju ponuđene lokacije.

Ukidamo financiranje političkih stranaka iz državnog proračuna, proračuna općina, gradova i županija, pa čak i mjesnih odbora

Novac koji stranke dobivaju iz proračuna novac je poreznih obveznika, to je novac svih hrvatskih građana, istaknuo je Lukanić te pozvao građane da dobro razmisle žele li da njihov novac završi u džepu političkih stranaka koje ne zastupaju njihove interese.

Predsjednik Živog zida i kandidat na listi za EU izbore Ivan Vilibor Sinčić najavio je korjenite promjene političkog i izbornog sustava.

'Sad je vrijeme da se strankama okupljenima oko HDZ-a i SDP-a kaže jasno 'ne'. Nemate nikakvih rezultata, morate otići u povijest', poručio je Sinčić. Politički sustav, istaknuo je, mora postati efikasniji, jeftiniji, pošteniji i transparentniji.

Ustvrdio je i kako novac koji velike stranke dobivaju iz državnog proračuna sada služi kao 'smokvin list' za prikrivanje lobija i lobističkih skupina koje kroz HDZ i SDP djeluju i koje su dovele Hrvatsku na zadnje ili predzadnje mjesto u Europi.

Ovaj je referendum, poručio je, izuzetno bitan jer je politički sustav jedan od najbitnijih sustava u Hrvatskoj, definiran na samome početku Ustava. Iz toga dalje proizlaze svi drugi zakoni, institucije, imenovanja, ovlasti i korištenje novca iz proračuna. 'Zapravo njime je određena cijela budućnost hrvatskih građana', rekao je Sinčić i pozvao građane da ih podupru.

Ovim referendumom, kaže, otvorit će se javna raspravu o političkom sustavu i svim njegovim segmentima.

Novinare je zanimalo i stajalište Živoga zida o donošenju novoga zakona o sprječavaju sukoba interesa za koji je ministar uprave Lovro Kuščević rekao da će biti donesen do ljeta. Sinčić njegove izjave tumači kao najave da će se značajno ograničiti ovlasti Povjerenstva koje više neće moći sankcionirati 'sve veći broj afera kojima svakodnevno svjedočimo'.

'Znamo prema obrisima toga zakona, a znamo i prema tradiciji HDZ-a koji razvaljuje sve institucije od Sabora, HAKOM-a i HANFA-e do samog Povjerenstva, da će se značajno ograničiti ovlasti Povjerenstva kako ne bi moglo sankcionirati sve veći broj afera koje svakodnevno vidimo', zaključio je Sinčić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!