glavni tajnik europske komisije

Zvijer, čudovište iz Berlaymonta i briselski Rasputin. Tko je Martin Selmayr, zbog kojeg se Juncker upustio u nevjerojatan rizik

20.04.2018 u 06:33

Bionic
Reading

Europski parlament je u slučaju kontroverznog imenovanja glavnog tajnika Europske komisije izglasao kompromisnu odluku koja pomiruje one koji su željeli njegovu ostavku i one koji se ne žele otvoreno sukobljavati s Komisijom

Zastupnici Europskog parlamenta u srijedu su većinom izglasali podršku izvještaju koji kritizira imenovanje Martina Selmayra na poziciju glavnog tajnika Europske komisije te pozvali da se cijeli proces imenovanja ponovi do kraja ove godine. No zastupnici ipak nisu išli toliko daleko da podrže i prijedlog kojim bi se od Komisije tražilo da zamoli Selmayra da se dobrovoljno odrekne pozicije dok se ne revidira sam proces koji ga je doveo na to mjesto.

Ipak, izglasani izvještaj, u kojem stoji da bi revizija Selmayrova imenovanja 'dala priliku drugim mogućim kandidatima unutar europske administracije da se prijave, što bi dozvolilo širi izbor', nije obvezujući za Komisiju. Nakon glasanja u srijedu mnogi komentiraju da se radilo o kompromisu između onih koji žele Selmayrovu ostavku i onih koji se ne žele otvoreno sukobiti s Komisijom.

Imenovanje Martina Selmayra već tjednima je jedna od vrućih tema u Bruxellesu. Do dolaska na poziciju glavnog tajnika Komisije Selmayr je bio šef kabineta predsjednika EK Jean-Claudea Junckera, a način na koji je imenovan na sadašnju funkciju izazvao je optužbe da se radilo o namještanju i izigravanju procesa. Günther Oettinger, povjerenik EK za ljudske resurse, dosad je u dva navrata u parlamentu tvrdio da se imenovanjem nisu prekršila nikakva pravila.

Martin Selmayr postavljen je na poziciju zamjenika glavnog tajnika na sastanku u veljači, tek nekoliko minuta prije nego što je prethodni glavni tajnik Alexander Italianer najavio svoju ostavku. Nakon toga je Juncker ostalim povjerenicima kazao da bi želio da Selmayr preuzme Italianerovo mjesto. Komisija je odmah donijela odluku bez prethodne rasprave, a ubrzo nakon toga organizirana je tiskovna konferencija na kojoj je objavljena promjena.

Način imenovanja podigao je toliko prašine vrlo vjerojatno puno više zbog toga tko je Martin Selmayr, čovjek kojeg prate nadimci 'zvijer', 'čudovište iz Berlaymonta' (zgrada EK, op.a.) i 'briselski Rasputin'. Prema pisanjima medija, bivši njemački ministar financija Wolfgang Schäuble jednom je upitao: 'Znate li koja je razlika između Boga i Selmayra? Bog ne misli da je Selmayr.'

Prema reakcijama koje su prenesene u raznim medijima, mišljenja o Selmayru se mogu podijeliti u dvije glavne grupe: onih koji mu, redom anonimno kako bi izbjegli nepotrebne sukobe, zamjeraju 'tešku ruku' i 'odrješitost' i onih koji to odobravaju tvrdnjama da je takvo ponašanje nužno kako bi se u 'eurokraciji' nešto i provelo.

Selmayr je rođen u Bonnu, a odrastao je u jugozapadnoj Njemačkoj. Stupajući putem koji je ugazio otac pravnik, Selmayr je diplomirao pravo na Sveučilištu u Genevi. Nakon studija neko je vrijeme radio u Europskoj središnjoj banci, no za njegovu današnju poziciju puno je važnije bilo vrijeme koje je kao student pripravnik proveo u njemačkom medijskom konglomeratu Bertelsmann. Tamo je upoznao Elmara Broka, utjecajnog njemačkog zastupnika u Europskom parlamentu. Brok je postao svojevrsni mentor Selmayru i gurnuo ga je na mjesto šefa Bertelsmannova ureda u Bruxellesu, čime se Selmayru otvorio put kroz briselsku birokraciju.

U medijima se mogu naći tvrdnje da šefovi Komisija obično biraju svoje šefove kabineta, dok je Selmayr bio šef kabineta u potrazi za 'svojim' šefom Komisije. Veza s Junckerom vjerojatno dolazi preko Viviane Reding koja, kao i Juncker, dolazi iz Luksemburga i kojoj je Selmayr bio šef kabineta od 2010. do 2014. godine. Prije toga sadašnji glavni tajnik EK je pet i pol godina radio kao glasnogovornik Komisije za telekomunikacije i medijsku politiku.

Selmayr je svojedobno izjavio da je, nakon što je krajem 2013. godine Reding odustala od kandidature za predsjednicu Komisije, on počeo planirati svoju karijeru izvan Komisije i to u Europskoj banci za obnovu i razvoj, no da ga je iznenadilo to kad su ga kolege preporučili za šefa kampanje Jean-Claudeu Junckeru, kojom se ovaj kandidirao za predsjednika Komisije. Nakon što je Juncker izabran Selmayr je postao šef njegova kabineta, a otprije nekoliko tjedana, na već opisan način, i glavni tajnik EK.

Ako je suditi po reakcijama, Selmayra bi se u posljednje tri i pol godine najlakše moglo opisati kao oštrog čuvara kuće u kojoj stanuje Jean-Claude Juncker. Elmar Brok je, navodno, Junckeru preporučio Selmayra riječima da 'neka ne brine' jer će Selmayr 'voditi računa o svemu' te da mu za kontroliranje Komisije treba netko 'brutalan, a to je on'.

  • +4
Sva lica Jean-Claudea Junckera Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prema nekim procjenama, Selmayr ima uzora u Pascalu Lamyju, svojedobnom šefu kabineta Jacquesa Delorsa, predsjednika EK od 1985. do 1994., koji je također nosio nadimak 'zvijer iz Berlaymonta'. Za Lamyja kažu da je imao veću moć od većine povjerenika Komisije te da je bio strah i trepet za mnoge birokrate.

Selmayr vrlo pažljivo kontrolira pristup Junckeru, kao i pristup dokumentima, te pažljivo prati curenje informacija iz Komisije. Pojedinim povjerenicima smeta nedostupnost Junckera, a sam Selmayr priznaje da se Juncker u svojim odlukama nije uvijek konzultirao sa svojim kolegama koliko bi to možda oni htjeli, no da su za to sami krivi zbog odavanja tajnih informacija, čime su štetili razgovorima. Dio kritičara kaže da Selmayr više voli diktaturu od debate i da je EK pretvorio u televizijsku seriju u kojoj se politika svodi na intrige.

Jedan od primjera toga koliko Selmayr uzima stvari u svoje ruke dolazi još iz 2014. godine, kad je otkriveno da je na svoju inicijativu izmijenio izjavu Cecilije Malmström, kojom je ona pred Europskim parlamentom branila kandidaturu za poziciju povjerenice za trgovinu. Selmayr je dokument izjave izmijenio bez dogovora sa samom Malmström, tvrdeći da je postupao kako bi zaštitio interes Junckera i uskladio stavove Malmström sa stavovima šefa Komisije.

Britanci Selmayra navode i kao vjerojatnog izvora informacija o detaljima s večere između Junckera i britanske premijerke Therese May, na kojoj je ona navodno preklinjala Junckera za kompromis u pregovorima oko britanskog izlaska iz EU-a, dok je Juncker za cijelu priču navodno bio poprilično nezainteresiran.

S druge strane, oni koji hvale Selmayra tvrde da je u Komisiju donio efikasnost. Češki državni tajnik za europske poslove Tomáš Prouza za politico.eu izjavio je da kad god je potrebna neka odluka, on se obrati Selmayru: 'Nikad ne gubimo vrijeme. On donosi dobre odluke i suradnja je uvijek dobra.'

Sam Selmayr je vrlo aktivan u obrani svojeg šefa. Prema njegovim riječima, kritike upućene Junckerovoj komisiji nisu opravdane jer je ta komisija već u nekoliko navrata Uniju vratila s ruba ponora. 'Uspjeli smo zadržati Grčku u euru', tvrdi on, 'u što nitko nije vjerovao kad je izabran premijer Cipras' i 'kad Nijemci i MMF više nisu uopće željeli pregovarati s Grcima'.

Jean-Claude Juncker, najbolji trenuci Izvor: tportal.hr / Autor: Youtube

Također, Selmayr daje priznanje Junckeru za vođenje polarizirane Unije kroz najgore razdoblje izbjegličke krize, za konačno sklapanje Pariškog klimatskog sporazuma, kao i za opiranje rastućem populizmu u Europi.

Iako je glasanjem o izvještaju u Europskom parlamentu kontroverza oko imenovanja Selmayra na neko vrijeme gurnuta u stranu, nema sumnje da će čovjek kojeg zbog radne etike i predanosti detaljima i sam Juncker u šali proziva 'čudovištem' i dalje biti osoba oko koje će se dijeliti mišljenja. Briselskoj eurokraciji je svaki korak prema efikasnosti dobrodošao, čak i ako je donosi čovjek kojem mnogi zamjeraju način upravljanja, no bez adekvatne kontrole odluka upravo ta efikasnost može vrlo efikasno odvesti stvari u krivome smjeru.