TKO SE ZADNJI SMIJE

Kontroverzni 'selfie' vrha Europske komisije

19.04.2014 u 09:32

Bionic
Reading

Pozirajući za 'selfie' u Europskom parlamentu u Strasbourgu, vrhovni vladari Europske komisije - predsjednik Jose Manuel Barroso te potpredsjednici Viviane Reding i Maroš Šefčovič - nemalo su iznenadili izvjestitelje koji nisu računali na takvu opuštenost dužnosnika uoči rasprave o poukama koje Europa može izvući iz Prvog svjetskog rata

Europska povjerenica za pravosuđe, bič Božji prve hrvatske Vlade poslije ulaska u EU, uzela je pametni telefon u ruke i u srijedu ovjekovječila prvi planetarno publicirani selfie čelnika Europske unije.

Demonstracija sretnog zajedništva u vrhu EU-a došla je u danu u kojem su čelnici glavnih političkih skupina u Europskom parlamentu upozorili da bi uspjeh populista i drugih euroskeptika na europskim izborima u svibnju zaprijetio napretku Unije i mogao čak potaknuti 'kaos i rat'.

U raspravi o lekcijama iz Prvog svjetskog rata, u prigodi stote obljetnice njegova početka, Barroso je aktualni sukob u Ukrajini definirao kao kontrast između 'moderne, otvorene, demokratske Europe' i 'starog koncepta Europe koji nastavlja misliti i djelovati u kategorijama moći, sfera utjecaja, diktata, nepovjerenja i logike - podijeli i vladaj'. Ustvrdio je da EU osigurava 'načine i sredstva izbjegavanja perverznosti nacionalizma čuvajući istovremeno kulturu naših različitih država'.

U svjetlu prijeteće poplave ekstremista u idućem sazivu Europskog parlamenta, dvojbena je priroda nastanka selfija veselog trojca: je li Viviane Reding spontano posegnula za kamerom ili je potez planiran za potrebepribližavanja odnarođenih eurobirokrata biračima u osvit europskih izbora? 

Izvjesno je da bi dojam bio potpuniji da je razdragana trojka nakon poziranja za selfie dobro raspoloženje pretočila u izvijanje bokova za sveeuropski 'Happy'. Tada bi možda uspjeli iscijediti suzu na oko europskog birača i potaknuti ga zaokruži opciju koja neće ugroziti postojanje Europske unije, institucije koja uveseljava puk šeranjem sretnih trenutaka njezinih čelnika.

Predmnijeva se da bi se trend autoportretiranja koji je, pozirajući s američkim predsjednikom Barackom Obamom, glamurizirala danska premijerka Helle Thorning-Schmidt a zacementirala ugledna američka komičarka Ellen de Generes, sada mogao proširiti i na Markov trg.