ŽUSTRA RASPRAVA U SABORU

Povjerenica Europske komisije za trgovinu: Živimo u teškim vremenima

28.03.2017 u 14:22

Bionic
Reading

Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazuma između EU-a i Kanade (CETA) poštivat će standarde i vrijednosti Europske unije, istaknula je u utorak povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmström, govoreći u Hrvatskom saboru o 'zajedničkoj trgovinskoj politici Europske unije'

Na zajedničkoj tematskoj sjednici saborskih Odbora za europske poslove, Odbora za gospodarstvo i Odbora za vanjsku politiku Malmström je istaknula da CETA neće sniziti postojeće standarde i da se u njemu nalaze odredbe  'zaštite radničkih prava, zaštite okoliša i sigurnosti hrane'.

 'Živimo u teškim vremenima, puno je izazova pred nama, poput Brexita i rastućeg protekcionzma, pogotovo iz SAD-a', istaknula je povjerenica EH za trgovinu. Poručila je da je trgovinska politika područje gdje EU može pokazati svoju snagu, ocijenivši da je CETA najambiciozniji sporazum koji je EU ikada potpisao.

Domagoj Ivan Milošević (HDZ) kazao je da Hrvatska podržava CETA-u i kako vjeruje da će taj sporazum do kraja ove godine biti ratificiran u Hrvatskom saboru.

 S njim se složio glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić koji je istaknuo da takvi ugovori  omogućaju Hrvatskoj gospodarski rast. 'Ti ugovori će regulirati i zaštititi hrvatsko tržište i građane', kazao je.

 Glavna tajnica Nezavisnih hrvatskih sindikata (HHS) Marija Hanževački smatra da je potrebna šira javna rasprava o tom sporazumu i da ne treba brzati s njegovm ratificiranjem. 'Potrebna je kritička javna raspravo o tome što CETA donosi', rekla je Hanževački osvrnuvši se na napis s jednog prosvjeda - 'vrag je u detaljima'.

Marin Škibola (NZ) kazao je da je o CETA-i održana samo jedan tribina i da građani o tome nisu informirani. 'CETA ima preko tisuću stranica. Ni zastupnici u Saboru nisu ga pročitali, a očekuje se od građana da ga čitaju i kreiraju o njemu stav. To nije demokracija', dodao je.

'Demokracija svakako nije anarhija', odgovorio mu je Milošević, dodavši da živimo u predstavničkoj demokraciji i da Vlada pregovara u ime države u najboljoj mjeri.

Predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago upozorio je na vizni režim sa SAD-om, ocijenivši da to uvelike otežava poslovanje hrvatskih izvoznika, ali i na veliki odljev radne snage.

Tomislav Panenić (MOST) kazao je kako je najvažnije omogućiti Hrvatskoj pristup tržištima kakav imaju i velike članice EU-a, ali i standardizaciju kvalitete proizvoda.

 Povjerenica EK za trgovinu Malmström je završno poručila saborskim zastupnicima da će EK rado organizirati dodatne tribine i rasprave o trgovinskim ugovorima EU-a kako bi građani mogli dobiti više informacija. Poručila je i da je vizni režim jedan od važnijih točaka o kojima pregovara EU.

Inače, zastupnici SDP-a napustili su ranije jutros tematsku sjednicu o zajedničkoj trgovinskoj politici EU, na kojoj je sudjelovala povjerenica EK za trgovinu Cecilia Malmström, jer predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević (HDZ) nije na dnevni red uvrstio temu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije.