održana konferencija

EBRD: Kapitala u Hrvatskoj ima, nema želje za transformacijom kompanija

06.12.2017 u 13:31

Bionic
Reading

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je danas u Zagrebu, u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP), održala konferenciju na kojoj je predstavljen ENEF - regionalni investicijski fond namijenjen za ulaganja u razvoj i širenje poslovanja poduzetnika u regiji

ENEF nudi equity i quasi-equity ulaganja u odabrane tvrtke, te je izravnim i paralelnim sufinanciranjem osigurao oko 100 milijuna eura namijenjenih tvrtkama u Hrvatskoj i na području zapadnog Balkana.

Na konferenciji je istaknuta važnost financiranja vlasničkim kapitalom u stvaranju vrijednosti i korporativnoj transformaciji, a govorilo se o aktualnim pitanjima i izazovima s kojima se poduzetnici susreću u svakodnevnom poslovanju.

Transformacija obiteljskih tvrtki u korporacije, smjena naraštaja na čelu poduzeća te uvođenje profesionalnog menadžmenta i članova uprave, samo su neki od izazova s kojima se poduzetnici suočavaju.

Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe iznio je svoja iskustva vezano za ključne točke razvoja kompanije i njezin proces širenja i rasta u jednu od najvećih privatnih tvrtki u regiji.

Nakon njegova izlaganja uslijedila je panel-rasprava na temu ‘Izazovi i prilike poduzetništva’, u kojoj su sudjelovali Ivo Usmiani, predsjednik Uprave Jadrangalenski laboratorija, Monika Mikac, operativna direktorica tvrtke Rimac automobili, Ivan Franičević, predsjednik Uprave Rasco i Lena Habus,partnerica u Ernst & Youngu.

Naposljetku, Luka Stanić, predsjednik Uprave BG Reklama, predstavio je svoju tvrtku i način na koji pristupaju inovacijama te je podijelio svoja iskustva suradnje s EBRD-om. BG Reklam jedan je od predvodnika u oblikovanju, razvoju i proizvodnji POS materijala (Point of Sales) za prodajna mjesta u regiji.

  • +4
Konferencija 'Kreiranje vrijednosti i korporativna transformacija' Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku i Mađarsku, rekla je: ‘Međusobna razmjena iskustava ima važnu ulogu jer omogućuje da učimo jedni od drugih. Ovaj skup dao je uvid u mnoge važne aspekte koje ćemo svakako uzeti u obzir kako bi ciljano ojačali daljnja ulaganja u vlasnički kapital.’

EBRD je multilateralna banka koja se zalaže za razvoj tržišnog gospodarstva i promicanje privatne i poduzetničke inicijative u više od 30 zemalja od Maroka do Mongolije i od Estonije do Egipta. Banka je u vlasništvu 65 zemalja, EU-a i EIB-a.