PETAR PRIPUZ:

'Zmajlović je bolji ministar od Mirele Holy'

11.07.2013 u 15:01

Bionic
Reading

Petar Pripuz, suvlasnik i predsjednik Uprave C.I.O.S.-a, najveće hrvatske tvrtke za gospodarenje otpadom, u intervjuu Lideru komentira gospodarsku situaciju u Hrvatskoj, otkriva zašto je prodao splitsku željezaru te govori o svojem odnosu sa 'zelenima' i novim planovima u biznisu s otpadom

Odluku o prodaji Željezare Split (današnjeg Adria Čelika) godinu dana nakon preuzimanja i pokretanja proizvodnje Pripuz naziva opravdanim i logičnim potezom. 'Kada smo odlučivali o kupnji imovine Željezare Split u stečaju, bilo nam je važno svoj proizvod, otpadno željezo, plasirati u lokalnu željezaru i pokrenuti nacionalnu proizvodnju', objašnjava Pripuz, ističući da njemačka tvrtka ima mnogo više iskustva i znanja u istraživanju i usavršavanju proizvodnih procesa u industriji čelika.

Kapital oslobođen prodajom Adria Čelika Pripuz je usmjerio u biznis s komunalnim otpadom i energetiku. 'Kupili smo dvije tvrtke: Eko-flor plus, koji ima koncesije za skupljanje i prijevoz komunalnog otpada po cijeloj Hrvatskoj, a završili smo i s preuzimanjem T7 Visa, u sklopu kojega je najsuvremenija tvornica za mehaničko-biološku obradu otpada', otkriva Pripuz.

S aktualnim ministrom Zmajlovićem Pripuz puno bolje surađuje nego s njegovom prethodnicom Mirelom Holy. 'Kad je Mirela Holy postala ministrica, uputili smo joj čestitku i obratili joj se pismom u kojem smo zamolili da nas primi. Nikad nas nije primila. Kad je Mihael Zmajlović imenovan ministrom, i njemu smo se obratili – on nas je primio. Možda jesmo umišljeni, ali kao vodeća tvrtka u branši ispunjavamo standarde EU-a i u velikoj mjeri omogućavamo da Hrvatska ostvari ciljeve preuzete pristupnim ugovorom s EU-om, stoga imamo pravo očekivati da nas nadležne institucije prime i razgovaraju s nama', kaže Pripuz.

Dobro surađuje sa 'zelenima', ali nije za to da onemogućavaju razvoj. 'Mora biti ravnoteža između ekologije i ekonomije te nisam za to da 350 tisuća ljudi nema što raditi zbog staništa šišmiša, što je rješiv problem', smatra Pripuz.

Vladi predlaže osmišljavanje strategije razvoja. 'Možda u Hrvatskoj nećemo moći proizvoditi Mercedes, ali moramo iskoristiti komparativne prednosti koje nam je priroda dala. Nacionalni je interes u proizvodnji i stvaranju novih vrijednosti. Mora se stvoriti takvo ozračje da se preferira domaći proizvod', zaključuje Pripuz.