sedam događaja

Cios grupa naviknula na požare, Pripuz posumnjao na sabotažu: Evo gdje je krenulo...

20.06.2024 u 10:10

Bionic
Reading

U posljednjih deset godina Cios grupa Petra Pripuza imala je sedam požara u svojim postrojenjima i skladištima za zbrinjavanje otpada. Ovaj sinoćnji izbio je u dvorištu firme Eko-Flor plus u Zaprešiću. Ista tvrtka našla se u medijima u listopadu prošle godine, kad je izbio požar u njezinom reciklažnom centru u Mokricama

Od 2014. do 2020. gorjelo je još pet puta u postrojenju Ciosa na zagrebačkom Jankomiru, kojim upravlja tvrtka Cezar. Petar Pripuz je u lipnju 2018., nakon tada četvrtog požara u četiri godine, posumnjao na sabotažu.

'Ne možemo nikoga prozvati da je podmetnuo, no simptomatično je da se ti požari događaju u pravilu vikendom i da se događaju na rubnim dijelovima našeg skladišta. Snimke koje smo dostavili sinoć medijima, prije nego što smo ih danas dali policiji, potvrđuju ono što sumnjamo – da nam netko to pali, podmeće', rekao je Pripuz za Novu TV.

Požalio se vlasnik Ciosa da nije dobio nijedan izvještaj o policijskom očevidu prijašnjih požara te je sabotaže povezao s politikom.

'Mogu reći sljedeće: tvrtka Cezar jedina je u Hrvatskoj koja ima dozvolu, opremu i tehnologiju kojom može u skladu sa zakonom odraditi ovu vrstu otpada. Znači, konkurencije nemamo da bismo sumnjali na njih. Ima li političkih pobuda pojedinaca koji žele na kriminalan način srušiti Milana Bandića, ne želimo spekulirati. A i prepustimo institucijama da odrade svoj posao. Nadam se da će ga ovoga puta odraditi i da će nam dostaviti izvještaj o tome', izjavio je u lipnju 2018. Pripuz.

Spomenuti Cezar najveća je kompanija unutar Cios grupe. Njezinu glavnu djelatnost čine prikupljanje, oporaba i trgovanje metalnim otpadom. Lani je zabilježila pad ukupnih prihoda za 27,24 posto, na 202,7 milijuna eura, a dobit joj se srozala za 51,86 posto, na 10,1 milijun eura dobiti. Broji više od 300 djelatnika s prosječnom plaćom od 1275 eura.

Unutar Pripuzove grupacije, uz Cezar i Eko-Flor plus, još je sedam tvrtki.

Firma Metis sa sjedištem u Kukuljanovu kod Rijeke u 2023. imala je 40,4 milijuna eura prihoda i 889.555 eura dobiti. Njezinih oko 160 zaposlenih bavi se skupljanjem otpada u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji. Prosječna neto plaća im je 1432 eura.

  • +4
Požar u Zaprešiću Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Eko-Flor plus najveća je privatna tvrtka za sakupljanje komunalnog i neopasnog otpada u Hrvatskoj. Pokriva područje gotovo cijele kontinentalne Hrvatske te Zadarske županije. Ukupno je to oko 65.000 kućanstava i 3500 tvrtki. Posjeduje svoj strojni i vozni park te stotinjak vozila različitih namjena.

Prema podacima Fine, Eko-Flor Plus završio je prošlu godinu s 20,2 milijuna eura ukupnih prihoda i 1,5 milijuna eura dobiti. Zapošljava više od 200 ljudi, čija prosječna plaća iznosi 1050 eura.

U Sisku Pripuz ima četiri tvrtke: talionicu i ljevaonicu aluminija CIAL, potom C.I.O.S. SRF i DEPOS, koje dodatno obrađuju frakcije nastale prethodnim procesima obrade otpada, te CIOS ENERGY, koja razvija projekt prvog privatnog postrojenja za proizvodnju električne i toplinske energije iz otpada u Hrvatskoj. Zagrebački Cios Cargo bavi se logistikom, odnosno pruža usluge specijaliziranog cestovnog, željezničkog i pomorskog prijevoza tereta.

  • +60
Požar u Zaprešiću Izvor: Društvene mreže / Autor: Ravnateljstvo Civilne zaštite

Pod skutima Cios grupe još je i C.I.B.O.S. iz BiH s oko 140 radnika, a koji skuplja i reciklira metalni otpad.

Ukupno Pripuzova grupacija zapošljava više od 1100 ljudi, a konsolidirani prihodi u 2022. iznosili su joj 389,5 milijuna eura (podaci za 2023. još nisu objavljeni).

Prije četiri godine Pripuz se povukao s mjesta predsjednika Uprave na čelo Nadzornog odbora. Operativno vođenje kompanije od 1. studenoga 2020. preuzela je njegova kći Iva Pripuz Špekuljuk. Istovremeno je članicom Uprave imenovana njezina dugogodišnja suradnica Tajana Tomašević.