ALTERNATIVNA POLITIČKA PONUDA

Zgombić ima program koji nijedna stranka ne bi htjela

08.11.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Hrvoje Zgombić, ugledni porezni stručnjak koji je lani šokirao ministra Šukera izjavom da zbog pravne nesigurnosti nikome ne može savjetovati da investira u Hrvatsku, ima novu šok terapiju za vlast, opoziciju i građane ošamućene izbornim obećanjima. U njegovoj viziji budućnosti slijedi otpuštanje 36.000 državnih službenika, 15 posto zaposlenih u državnim poduzećima, opozivanje mandata svim šefovima državnih poduzeća, smanjivanje mirovina i rast PDV-a na 26 posto

Iako neće na ove izbore, Hrvoje Zgombić, suvlasnik tvrtke Zgombić i partneri, na webu je objavio izborni program. Kakve su njegove ambicije i hoće li se uključiti u političku utakmicu kad se već potrudio osmisliti program? 'Moje političke ambicije su nula. Ideja mi je bila da se ovaj izborni program kritizira, a ne hvali, da potaknem raspravu', kazao je Zgombić za tportal. Na webu se njegov program može preuzeti i komentirati, no ne i mijenjati, a reakcije posjetitelja namjerava objediniti i objaviti nakon Nove godine, dakle i nakon izbora.

'Za moju Hrvatsku!' piše Zgombić, a nas zanima kakva bi bila ljubljena domovina po mjeri racionalnog poreznog stručnjaka? Tu su za početak romantične parole: neće lagati građanima, neće se sukobljavati s oporbom, vladat će samo jedan mandat, internet će biti besplatan za sve, gladni neće kopati po smeću, a odrasla će djeca morati skrbiti za roditelje. No Zgombić je i vrlo konkretan, napravio je prijedlog proračuna od 2012. do 2015. godine.

'Nije moj program neoliberalan, nego jedini moguć'

Predlaže da se novčane kazne, prekršaje i zdravstvene usluge građani plaćaju prema imovinskom cenzusu kućanstva. Kazne za neplaćanje poreza trebale bi postati drakonske, građani bi imovinu morali prijavljivati svake godine, a ukoliko ona premašuje milijun eura, morali bi se dokumentirati izvori financiranja.

Protivljenje progresivnim porezima i skupoj i neefikasnoj državi tipični su za, u Hrvatskoj omražen, neoliberalizam, no ovaj porezni stručnjak kaže: 'Nije moj program neoliberalan, nego jedini moguć.'

Ne podržava ekonomsku jednakost građana ni tome sukladno progresivno oporezivanje jer smatra da ono guši razlike u pozitivnim sposobnostima među ljudima. 'Neću poprijeko gledati na one koji mnogo zarađuju ili mnogo imaju, ali ću se svim svojim silama zauzimati da oni siromašniji imaju dva, pet ili 10 puta više', piše u programu.

Zgombić: Nisam čitao nijedan program, da me ne zavede

'Što vrijedi srednjoškolskom profesoru ako bogati osiromaše, a on i dalje bude slabo plaćen? Zar je to pravda? Ne bi li on bio sretan da ima pet puta više novca, pa makar bogati imao 100 puta više?', smatra ovaj porezni stručnjak obećavajući da će i bez kazni i prijetnji uspješno poticati bogataše da svoju imovinu iskoriste u korist društva.

Minimalnu plaću ukinuti, višak službenika otpustiti, mirovine smanjiti

Dok se HUP s Vladom u sitno cjenkao kako bi snizio iznos minimalne plaće, Zgombić smatra da je ona kontraproduktivna i jednostavno bi je - ukinuo. 'Ako je za proizvodnju jednog para cipela svugdje potrebna jednaka količina rada i kapitala, a rad u Hrvatskoj skuplji je od onog u drugim zemljama, hrvatski proizvođač će propasti, a njegovi radnici bit će nezaposleni jer je cijena tih cipela veća od one koju ima inozemna konkurencija.'

Diplomate bi pretvorio u sakupljače poslovnih informacija relevantnih za hrvatsko gospodarstvo. Državu bi decentralizirao i podijelio je na četiri regije koje bi samostalno mogle odlučivati o visini pojedinih poreznih stopa. Bez sustezanja zaposlenima u državnoj službi i državnim poduzećima poručuje: 'Ako je i samo jedna osoba višak u državnom sektoru, bilo bi nepravedno prema 290.000 nezaposlenih zadržati je. Tu ne postoji međurješenje - treba zaposliti sve ili ne imati višak nigdje.'

Ovaj ljubitelj bogatih siromašne namjerava pomagati kroz sustav transfera. Proračunski deficit ograničio bi na dva posto BDP-a i dozvolio samo ako se koristiti za investicije. Prioritet mu je ulaganje u znanost i 'financiranje trajnog obrazovanja svih građana'. Sjednice Vlade bile bi javne, a novinare bi imunitetom zaštitio od svih ostalih koji imaju imunitet.

Kako bi nas Zgombić otrijeznio 2012. godine

Najveći šok planira veća za 2012-u: srezao bi 15 posto zaposlenih u državnom sektoru i državnim poduzećima, snizio bi mirovine više od 3.000 kuna za tri posto, zakonom bi uveo obaveznu izmjenu kolektivnih ugovora, privremeno - na godinu dana povećao PDV na 26 posto i opozvao sve šefove uprava u državnim poduzećima. Na njihova bi mjesta na natječajima odabrao ljude iz privatnog sektora.

Kako bi trebala izgledati Zgombićeva Hrvatska 2015.? Deficit bi pao sa 5,8 na 1,2 posto BDP-a, realni BDP sa 0,8 narastao na čak 6,5 posto, a broj nezaposlenih prepolovio bi se i pao na 136.000.

A kada se već neće uključiti u ove izbore, upitali smo ga čiji mu je program najprihvatljiviji? 'Namjerno nisam čitao nijedan stranački program, da me ne zavede', kazao je Zgombić, no teško da bi ovog ljubitelja oštrih rezova išta od ponuđene političke šećerne vodice moglo zavesti.