SASTANAK OPEC+

Zemlje izvoznice najavljuju 'povijesni rez' u proizvodnji sirove nafte: Barel bi mogao skočiti na više od 100 dolara, a cijene goriva...

04.10.2022 u 19:25

Bionic
Reading

Cijene nafte uskoro bi mogle ponovno skočiti na iznad 100 dolara po barelu jer zemlje OPEC-a i njihovi saveznici planiraju ekstreman rez proizvodnje

Prošlog mjeseca zbog sve izvjesnije recesije, a samim time i smanjenja potražnje, cijene nafte pale su za više od četiri dolara te došle na najnižu razinu od ruske invazije na Ukrajinu u veljači. Sada zemlje izvoznice razmatraju smanjenje proizvodnje nafte povijesnih razmjera, za više od milijun barela nafte dnevno, kako bi povećale njezinu cijenu.

Ministri zemalja OPEC-a i njihovih saveznika prvi put u dvije godine sastaju se ove srijede u Beču kako bi se dogovorili o sljedećim koracima u proizvodnoj politici nafte. Jedna zemlja izvoznica nafte navodno razmatra svoje najveće smanjenje proizvodnje od početka pandemije covida, što bi prema analitičarima energetike mogao biti povijesni potez koji bi cijene nafte ponovno gurnuo prema troznamenkastoj brojki, piše CNBC.

Ipak, neki smatraju da će se proizvodnja smanjiti za 500.000 barela dnevno, što bi osiguralo dostatnost na tržištu u nadolazećem razdoblju.

Početkom tjedna referentna vrijednost sirove nafte Brent pala je za četiri posto, na 88,54 dolara po barelu (terminski ugovori, dakle cijena nafte koja će se isporučivati u budućnosti), a cijene nafte West Texas Intermediatea (WTI) skočile su za 4,2 posto, na 82,83 dolara po barelu.

Nakon turobnog ljeta investitori bi ovu zimu mogli dočekati s osmijehom na licu jer bi, kako kaže viši analitičar iz londonske konzultantske tvrtke PVM Oil Associates, daljnji porast trgovačkih aktivnosti uz oštar rez u proizvodnji mogao gurnuti cijene nafte na 100 dolara po barelu.

I analitičari Goldman Sachsa vjeruju da će u sljedeća tri mjeseca Brent dosegnuti cijenu od 100 dolara, a u sljedećih pola godine popeti se i na 105 dolara.

  • +14
Nafta Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

OPEC+ je, kako stvari stoje, odlučio podržati cijene ne mareći previše za potražnju, a strah od recesije mogao bi je smanjiti. Ipak, mora se uzeti u obzir to da se zemlje OPEC-a već mjesecima suočavaju s problemima u proizvodnji te jedva isporučuju dogovorene količine.

'Ako smanje proizvodnju za milijun ili 1,5 milijuna barela, morat će promijeniti sustav kvota da bi taj broj doista značio i rez na tržištu', rekao je Ole Hansen iz Saxo banke te je mišljenja da ovakvo povijesno smanjenje proizvodnje ipak neće u tolikoj mjeri utjecati na cijenu nafte.

Osim rezova u proizvodnji, još bar dva čimbenika mogla bi povećati cijenu nafte u sljedeća dva mjeseca. Odnosi se to s jedne strane na aktivaciju europskih sankcija Rusiji (pomorski uvoz ruske sirove nafte) u prosincu, a s druge strane na obustavu isporuke američkih strateških rezervi nafte u studenom, što se aktivira kad su energetska tržišta u nemirnoj fazi.