SPEKATAKULARAN OPORAVAK NJEMAČKE

Zbog oporavka tvrtki slijedi val zapošljavanja

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 23.08.2010 14:38
  • Objavljeno 23.08.2010 u 13:46
Checkpoint Charlie BERLINSKI ZID

Checkpoint Charlie BERLINSKI ZID

Izvor: Sipa Press / Autor: press

Broj nezaposlenih do kraja 2010. bit će na najmanjem nivou još od 1992. godine, a čak 86 posto tvrtki koje imaju do 500 zaposlenih najavilo je nova zapošljavanje do kraja ove godine

Nakon gospodarske krize u Europskoj uniji, iz koje se neke članice još nisu ni približno izvukle, Njemačka se prva oporavila, i to prilično spektakularno. Prognoze njemačke Gospodarske komore govore da se ove godine očekuje gospodarski rast od 3,4 posto, što će povući na bolje i cijelu euro-zonu. Od toga će pak najviše profitirati nezaposleni u Njemačkoj, jer se očekuje da će broj nezaposlenih do kraja 2010. biti na najmanjem nivou još od 1992. godine! Ono što je još impresivnije jest to da se njemačko gospodarstvo opravilo tako brzo, tek u razdoblju od godine dana, i to nakon najveće svjetske ekonomske krize od 1929. kada je krahirala njujorška burza.

Do kraja godine, predviđa se da će u Njemačkoj biti samo 3,2 milijuna nezaposlenih, što je 250 tisuća manje nego 2009. Hans Heinrich Driftmann, predsjednik krovne gospodarske organizacije DIHK, izjavljuje da će do kraja godine biti zaposleno još 100 tisuća ljudi, a većina njih će poslove naći zahvaljujući oporavku malih i srednje velikih tvrtaka, kao i onih koje se bave pružanjem usluga. Čak 86 posto tvrtki koje inače imaju do 500 zaposlenih planira dati poslove novim ljudima u sljedećih nekoliko mjeseci. Također, prema anketi DIHK, koja je provedena među članovima, 28 posto tvrtaka izjasnilo se da im je poslovanje dobro, a 53 posto da je zadovoljavajuće. U industriji je pak zaustavljen trend otpuštanja, što će također doprinijeti zavidnom stanju njemačkog gospodarstva, koje ne samo da raste, nego i stvara nova radna mjesta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi