NOVA NIŠA U HRVATSKOJ

Zbog dječjih problema s bronhitisom vlasnici OPG-a pokrenuli proizvodnju kobiljeg mlijeka, pa se proširili i na kozmetiku: 'Imamo narudžbe iz cijele Europe'

19.06.2022 u 14:47

Bionic
Reading

Supružnici Tamara i Zoran Rebić vlasnici su OPG-a Rebić u Velikom Trojstvu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gdje, osim što se bave konjima te prodaju svježe i smrznuto kobilje mlijeko, pioniri su u proizvodnji prirodne kozmetike od te vrste mlijeka u Hrvatskoj. Okidač su bili respiratorni problemi njihovih sinova koje je kobilje mlijeko ublažilo, a kako bi pomogli i drugima, pokrenuli su liniju prirodne kozmetike Mabrouk, nazvanu po njihovu pastuhu Mabrouku Amoru, čije ime na arapskom jeziku znači - blagostanje

Tamara i Zoran Rebić odmalena su okruženi konjima, a obiteljsku tradiciju bavljenja konjarstvom i poljoprivredom nastavili su u Velikom Trojstvu, pitoresknom mjestašcu na Bilogori u kojem su izgradili svoju obiteljsku i poslovnu priču.

Te plemenite životinje Rebići su oduvijek držali zbog ljubavi, za uživanje i rekreacijsko jahanje u prirodi.

'U mlađim danima bavili smo se profesionalno galopskim utrkama te smo postizali odlične rezultate, posebno s našim arapskim pastuhom Mabrouk Amor koji je osvojio sve utrke – 13 startova, 13 pobjeda', pohvalila se Tamara, otkrivši nam pritom da je arapski pastuh bio inspiracija za ime njihove linije prirodne kozmetike, a upravo je on spojio Tamaru i Zorana jer su se naime upoznali na izložbi pastuha.

U proizvodnju kobiljeg mlijeka krenuli su, kaže Tamara, spontano. Njihova djeca imala su problema s bronhitisom, a kako su načuli da se kobilje mlijeko koristi kao lijek, počeli su ga svakodnevno konzumirati. Kod djece su vidjeli rezultate već nakon tjedan dana, a mlijeko su počeli piti i njihovi prijatelji i poznanici.

Tada se zakotrljala priča s pokretanjem linije prirodne kozmetike.

'Sami radimo na OPG-u. Svi imamo svakodnevne poslove i obaveze, pa čak i naša djeca koja imaju poslove prilagođene njihovoj dobi. Ujutro konje izvodimo na ispašu, uređujemo staju, pripremamo hranu, obavljamo mužnju, dostavu mlijeka i kozmetike, koliko stignemo posvetimo se marketingu i društvenim mrežama, nabavljamo sirovine za kozmetiku, organiziramo proizvodnju.

Započinjemo dan u 6 sati, a završavamo u 23 sata. Kad se odvija ždrijebljenje kobila, nadziremo ih i u noćnim satima da bi sve prošlo u najboljem redu. Kako je kod kobiljeg mlijeka vrlo bitna higijena i ono se ne obrađuje ni na koji način te ga konzumira i dojenčad, obavljamo mužnju pomoću vakuumske muzilice. U tom postupku mlijeko nema kontakt s mikroorganizmima. Znači, dolazi iz vimena pa ide u sterilnu bočicu', pojašnjava Tamara.

Na imanju imaju 15-ak konja, a najviše vole arapske i engleske punokrvne pasmine, čistokrvne, vrlo graciozne i senzibilne. Tamara kaže da se na imanju sve spontano odvija, pa tako i mužnja, jer kobile imaju svoj bioritam te ih ništa ne ometa i ne kvari njihov dnevni ritam.

'Kako su odrasle s nama, ništa ih ne zbunjuje jer imaju povjerenje u nas, što je lijepa sinergija. Kobile za potrebe ždrebadi dnevno proizvedu čak i do 20 litara mlijeka, što ovisi o laktaciji i starosti ždrebeta. Ono je uz majku do osam mjeseci, dokad traje proces mužnje, a ona započinje kad ždrijebe navrši dva mjeseca. Prakticiramo dvije mužnje, a po jednoj dobijemo osam decilitara do litre mlijeka', pojašnjava naša sugovornica.

Kobilje mlijeko je namirnica koja se koristi za različit spektar bolesti - bronhitis, astmu, alergije - te za jačanje imuniteta. Zanimljivo je to da ga piju osobe koje su alergične na kravlje mlijeko.

Zbog visokog udjela vitamina C pomaže u oporavku imuniteta nakon nekih kirurških zahvata. Usto je taj prirodni antibiotik bogat nezasićenim masnim kiselinama.

Kobilje mlijeko obitelji OPG Rebić može se kupiti na njihovu kućnom pragu ili se može naručiti na webshopu. Aktivni su i na Facebooku i Instagramu, a pokrenuli su suradnju i s drogerijskim lancem dm-om.

'Šaljemo mlijeko po cijeloj Hrvatskoj, a dobro je za osjetljivu kožu'

'U naše kozmetičke proizvode ulazi u liofiliziranom obliku te su tako sačuvane sve kvalitete kobiljeg mlijeka. Šaljemo ga po cijeloj Hrvatskoj, vršimo dostavu kurirskom službom te je u roku od 24 sata od mužnje na vašem kućnom pragu. Kozmetiku najčešće kupuju osobe koje imaju osjetljivu kožu, dermatitis, psorijazu, ekceme ili majke za njegu djece koja su osjetljiva na komercijalnu kozmetiku. Naša kozmetika sadrži hladno prešana ulja, shea maslac, kakaov maslac, vitamin E, cink te sastojke koji hrane našu kožu i štite je od loših vanjskih utjecaja', pojašnjava nam Tamara.

Supružnike posebno raduju pozitivne reakcije na proizvode, ali i to što se kupci vole educirati o blagodatima kobiljeg mlijeka.

'Jako mi je drago da sve veći broj ljudi pokazuje interes za zdrave i domaće prirodne proizvode', kaže Tamara.

U ponudi imaju pet proizvoda – kremu, šampon, losion, balzam i sapun. Izrada sapuna najduži je proces proizvodnje jer on treba odstajati/sazreti, što traje minimalno četiri tjedna.

'S obzirom na to da nam se povećala potražnja za kozmetikom, a do sada smo je ručno radili, koristimo uslužnu proizvodnju. U suradnji s vrhunskim farmaceutima i stručnjacima nastali su izuzetno kvalitetni proizvodi koje je tržište odlično prihvatilo. Zahvaljujući našim društvenim mrežama i webshopu, imamo narudžbe iz cijele Europe.

Želimo i dalje stvarati ove proizvode i živjeti sretno na selu te da naša djeca prepoznaju kvalitete koje pruža priroda. Zbog nametanja današnjeg tempa i načina života mislim da jedino u prirodnom okruženju čovjek dobiva stabilnost i mirnoću', kaže Tamara.

Na njihovu imanju sa stajom i pašnjacima na sedam hektara zainteresirani se, osim degustacije kobiljeg mlijeka ili isprobavanja prirodne kozmetike, mogu družiti s konjima, provesti dan u prirodi i prespavati u ruralnoj kući za odmor Bilogorska čarolija.

'Odmor je zagarantiran ako želite pobjeći od gradske vreve i uživati u ljepoti konja te sezonskom voću i povrću', zaključuje Tamara Rebić.