poskupljenja

Otkup i prodaja poljoprivrednih proizvoda lani iznosila 9,2 milijarde kune, raste prodaja kod OPG-ova

02.03.2022 u 09:26

Bionic
Reading

Vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u 2021. iznosila je 9,2 milijarde kuna, što je porast od 17,2 posto u odnosu na 2020., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata porasla je za 12,8 posto, na 5,3 milijarde kuna, a otkup od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava za 23,5 posto, na 3,9 milijardi kuna.

"Na porast ukupne vrijednosti otkupa i prodaje na godišnjoj razini utjecali su biljni i stočni proizvodi, što je uglavnom prouzročeno povećanim cijenama biljnih proizvoda i povećanim količinama otkupljenih i prodanih stočnih proizvoda", navode iz DZS-a.

Među biljnim proizvodima najveći udio u strukturi vrijednosti otkupa i prodaje imaju žitarice (47,2 poto), uljarice (23,3 posto), vino (10,4 posto) i povrće (5,4 posto). U svim spomenutim skupinama proizvoda ostvaren je porast vrijednosti, ističu iz DZS-a.

Navode i kako je kod žitarica, uljarica i povrća porast prouzročen povećanim otkupnim i prodajnim cijenama, dok je kod vina podjednak utjecaj količina i cijena.

Podaci DZS-a pokazuju da je vrijednost otkupa i prodaje žitarica lani iznosila 2,4 milijarde kuna.

U strukturi vrijednosti stočarstva najveći udio čini kravlje mlijeko (27,2 posto), goveda (25,4 posto) i svinje (23,7 posto). U svim spomenutim skupinama proizvoda ostvaren je porast vrijednosti.

Vrijednost otkupa i prodaje sirovog kravljeg mlijeka iznosila je 1,1 milijardu kuna, a statističari navode kako je kod kravljeg mlijeka i svinja porast prouzročen povećanim otkupljenim i prodanim količinama, dok su na porast vrijednosti kod goveda podjednako utjecale veće količine te otkupne i prodajne cijene.

Podaci DZS-a pokazuju da je prošle godine prosječna proizvođačka cijena merkantilne pšenice iznosila 1.366,07 kuna po toni, merkantilnog kukuruza 1.526,04 kune po toni, a sirovog kravljeg mlijeka 2,63 kune po litri.