obitelj poštić

[VIDEO] Osječki ugostitelj napravio zaokret u koroni; kupio voćnjak, posadio šljive, a sada se odvažio na nešto na što će se odlučiti rijetki OPG-ovi

28.11.2021 u 13:20

Bionic
Reading

Krenuli su u proizvodnju domaćeg pekmeza i odlučili se za do sada neuobičajen potez – crowdfunding, odnosno kampanju masovnog financiranja. Prvi cilj osječke obitelji Poštić je prikupiti 75.000 kuna kako bi iskoračili na novu razinu i kupili potrebnu opremu za svoje obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo. U razgovoru za tportal Robert Poštić objašnjava zašto su se odlučili na ovakav potez, kako je iskoračiti iz ugostiteljstva i jesu li zadovoljni tijekom kampanje, kao i odazivom ulagača

Obitelj Poštić napravila je iskorak u Hrvatskoj. Ovi Osječani odlučili su se za do sada neuobičajen potez. Kao vlasnici obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva nedaleko od Sarvaša, startali su s crowdfundingom, odnosno kampanjom masovnog financiranja kako bi kupili potrebnu opremu za proizvodnju domaćeg pekmeza.

U voćnjaku koji se prostire na oko 5000 četvornih metara zasadili su oko 400 sadnica šljiva. Poznati osječki ugostitelji napravili su zaokret u karijeri prošle godine.

'Ugostiteljstvom se bavim 30 godina. No kako je došla pandemija i korona, pa je sve stalo, radni dan skratio mi se na svega četiri, pet sati. Postalo mi je dosadno i morao sam nešto poduzeti. Kupili smo komad zemlje i odlučili zasaditi šljive', objašnjava za tportal Robert Poštić, vlasnik obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva (OPG).

S njihova OPG-a izišle su prve staklenke domaćeg pekmeza pripremljenog prema tradicionalnoj recepturi. Punog je i prirodnog okusa, opisuju ga, bez dodatka aditiva i konzervansa. Domaći proizvod upakirali su u dizajnersku kutiju. Proizvod je sa suprugom Snježanom Cvitkušić Poštić nazvao po djeci Bruni i Noi. No kako opremu za proizvodnju pekmeza više ne bi morali uslužno koristiti od drugih, nego zaokružiti cijeli proces od uzgoja voća do konačnog proizvoda, odlučili su se za crowdfunding kampanju. Podvukli su crtu i napravili računicu.

Troškovnik su podijelili na dva dijela, nužni i idealni. Prvi im je cilj prikupiti 75.000 kuna, a tim bi novcem kupili električni kotao i pasirku. Ako ostvare željeni iznos, prelaze na drugi korak. Ciljani iznos kampanje povećat će za 143.000 kuna, čime planiraju kupiti sterilizator teglica, stroj za pranje voća, dva hladnjaka i dva zamrzivača, kao i 4000 teglica.

'Razmišljali smo o različitim načinima financiranja opreme. Dok za neke ispunjavamo uvjete, neki su nam u ovim pandemijskim vremenima previše rizični. Svjesni smo toga da se crowdfunding kampanjama najčešće prikuplja novac za neke inovativne poduhvate, ali želimo vjerovati da će nam ljudi pomoći u očuvanju tradicije', sažeo je Poštić.

U sličnom pothvatu okušao se i OPG Matije Brinjaka, a koji se bavi uzgojem jagoda na otvorenom.

Poštić nam dalje objašnjava da priča neće stati na šljiviku. Iduće godine planiraju ga proširiti za 600 sadnica marelica. Pripremaju i potrebne dokumente s kojima će krenuti prema fondovima EU-a. Europski novac, ako prođu, planiraju uložiti u zemljište i navodnjavanje.

Osječka obitelj Poštić krenula je u crowfunding kampanju, prvi su OPG u Hrvatskoj koji na taj način želi doći do novca za kupnju potrebne opreme za proizvodnju domaćeg pekmeza Izvor: Društvene mreže / Autor: Hu Hu Media

'Dobro mi dođe ova promjena nakon ugostiteljstva. Iako ostajem i u njemu. No kupnju zemljišta nikako ne smatram gubitkom, nego oblikom ulaganja', kaže nam.

S kampanjom su startali prije nekoliko dana. Prvi ulagači su stigli. Prikupljeno je nešto više od 8000 kuna. Ulagačima je ponuđeno nekoliko modela ulaganja, od digitalne zahvalnice, preko pizze i smještaja u apartmanima u Osijeku, do 200 staklenki pekmeza.

'Dobar dio njih još ne zna za kampanju, ali imamo prve ulagače', zadovoljno nam kaže Poštić.