meka za bogate

Zašto Todorić, Mišković i drugi tajkuni koji bježe pred pravdom toliko vole London?

08.11.2017 u 18:25

Bionic
Reading

Ivica Todorić u srijedu se konačno otkrio. Kao što se duže vrijeme nagađalo, bio je u Londonu, u kojem se predao policiji i bio saslušan pred sudom koji ga je pustio na slobodu uz uplatu 100.000 funti jamčevine i oduzimanje putovnice

Bez mnogo drame Todorić se ujutro pokorio europskom uhidbenom nalogu da bi navečer već davao izjave novinarima pred zgradom suda u Westminsteru. 'Sada sam građanin Londona', rekao je vlasnik Agrokora koji se tereti da je iz koncerna izvukao više od milijardu kuna. 

Prema pisanju nekih domaćih medija, Todorić je u Londonu promijenio nekoliko adresa, a pri samom dolasku u glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva navodno je stanovao u kućama raznih prijatelja. 

Ono što je javno poznato jest da Todorićev blizak prijatelj i srbijanski tajkun Miroslav Mišković ima kuću u Londonu, pa nije nemoguće da se i u njoj koji dan sklonio i vlasnik Agrokora. Mišković ima kuću u četvrti Wycombe Square, u kojoj stanuje njegova kćerka Ivana. 

Todorić se ovih dana vjerojatno bodri Miškovićevom sudbinom. On je bio vlasnik najveće srbijanske tvrtke, Delta Holdinga, no za razliku od Todorića, koji je želio po svaku cijenu ostati vlasnik koncerna, on je svoje ključne kompanije prodavao strancima. Prije pet godina uhićen je zbog sumnjivih privatizacija i našao se pod optužbama da je izvlačio novac za svoju korist, ali je pušten na slobodu nakon uplate 12 milijuna eura jamčevine. 

Odvjetnici su ga branili na isti način kao što danas brane i Todorića - tvrdili su da je on meta vlasti koja je protiv njega pokrenula medijski i politički linč. Miškovićevo bogatstvo časopis Forbes procjenjuje na oko milijardu dolara, dok Todorić vrijedi pola tog novca.

No daleko od toga da Mišković nije imao problema u Srbiji. Naime 2001. godine bio je otet, ali je pušten nakon jednog dana zatočeništva i plaćanja otkupnine od sedam milijuna njemačkih maraka. Zbog pomaganja pri utaji poreza osuđen je na pet godina zatvora i kaznu nešto veću od 65.000 eura. No u rujnu ove godine prizivni sud u Beogradu ukinuo je tu presudu, a cijeli predmet je vraćen na ponovno suđenje. 

Zanimljivo, gotovo istu sudbinu Miškovića i Todorića ovih dana proživio je još jedan tajkun koji 'teži' oko milijardu dolara i koji boravi u Londonu. Riječ je o vlasniku posrnule zrakoplovne kompanije Kingfisher i vlasniku F1 momčadi Force IndiaVijayu Mallyau

Todorić u Londonu Izvor: Reuters / Autor: SIMON DAWSON

Za tim Indijcem vrhovni indijski sud izdao je nalog za uhićenje u travnju ove godine. Uhićen je pod optužbama za prijevaru i izvlačenje novca, no britanski sud ga brzo pušta na slobodu pod uvjetom da ne napušta Ujedinjeno Kraljevstvo, čemu se Mallya rado pokorava. 

Njegova obrana u jednoj rečenici glasila bi ovako: 'Optužbe protiv mene su lov na vještice. Nisam ništa pogrešno učinio i drago mi je da će se moj slučaj riješiti ovdje, u Britaniji.' 

U međuvremenu, ponovno je uhićen u sklopu druge, britanske istrage koja se bavila pranjem novca, no ubrzo je pušten na slobodu uz plaćanje jamčevine. 

Osim ovoj trojici gotovo identičnih životnih priča, London je svojevremeno bio i ostao utočište brojnim drugim tajkunima. Ruski oligarsi prije nekoliko godina pokupovali su toliko kuća u širem Londonu da je došlo do značajnog rasta cijena. Omiljen je i arapskim bogatašima, a selidbom u taj grad prijeti svaki francuski milijunaš kada se u toj zemlji spomene dizanje poreza. 

Zašto baš London? Dva su glavna faktora: anglosaksonsko pravosuđe i lokacija. Britansko pravosuđe po mnogočemu je drugačije od europskog. Kao što je vidljivo iz Todorićeva primjera, za potencijalno izvlačenje novca od 1,4 milijarde kuna (175 milijuna funti) platio je jamčevinu od samo 100.000 funti. Drugo, Britanija ima daleko strože kriterije za izručenje, što znači da će Todorić u Londonu moći biti daleko duže na slobodi nego što bi to bio da je 'pao' bilo gdje unutar EU-a. 

  • +17
London Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kakve veze ima lokacija? London je i dalje financijski glavni grad svijeta i globalno ima daleko veće značenje nego New York ili Frankfurt. To znači da je na jako malom području jako puno moćnih ljudi i, još važnije, jako puno odvjetnika specijaliziranih za ovakve slučajeve. Zaključno, ali ne i najmanje važno, kupnja nekretnine u Londonu je sigurna oklada. 

Cijene kuća rastu kontinuirano od 2000. godine. U proteklih 17 godina prosječan rast cijena nekretnina iznosio je 200 posto, a i dalje rastu, Brexitu unatoč.

<<Ovdje pogledajte 50 fotografija koje sve govore o krizi u Agrokoru>>