NAJUSPJEŠNIJA ŠEĆERANA

Zadro dodijelio Zlatnu repu i požalio se na političke elite

07.03.2013 u 15:34

Bionic
Reading

Najuspješnijim proizvođačima šećerne repe i poslovnim suradnicima u 2012. godini županjske Sladorane i virovitičke tvornice šećera Viro, koje posluju u sklopu Viro grupe, danas su na prigodnoj svečanosti u Županji dodijeljena priznanja Zlatna repa

Čestitajući nagrađenima, predsjednik Uprave Sladorane Luka Burilović podsjetio je kako je prošla godina, zbog iznimne suše, bila izrazito teška za proizvođače šećerne repe, prosječan prinos iznosio je svega 34 tone po hektaru i bio manji i do 40 posto.

Istaknuvši kako im poseban izazov predstavlja skori ulazak Hrvatske u EU, podsjetio je kako je Sladorani dodijeljena proizvodna kvota od 67,5 tisuća tona, a Viru 57,6 tisuća tona šećera, čime ne mogu biti zadovoljni, ali će se tim okvirima morati prilagoditi.

I predsjednik nadzornih odbora Vira i Sladorane Marinko Zadro izrazio je nezadovoljstvo dodijeljenim kvotama. Istaknuo je kako će uprave tih tvornica učiniti sve da proizvodnju unaprijede unatoč svim problemima.

Također se požalio na nedostatne površine za sjetvu šećerne repe u Hrvatskoj za što su, kako je rekao, krive 'brojne političke elite' koje su zemlju u prošlim godinama dijelile 'i šakom i kapom, kome treba i kome ne treba'.

'Moramo naći snage i pokrenuti nešto pozitivno. Problem je u neznanju političkih elita', poručio je Zadro.

Naglasio je kako su u Viru i Sladorani digli sve proizvodne standarde na europsku razinu, ali da bi bili jo

š bolji moraju pronaći strateške partnere.

'S nekim stranim tvrtkama već razgovaramo kako bi se uz njihovu pomoć dodatno učvrstili i u proizvodnji i u plasmanu naših proizvoda na tržište', kazao je Zadro.