SMJENA UPRAVE

ZABA izašla s planom spašavanja HG Spota

hg spot

hg spot

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Nina Đurđević

Plan restrukturiranja HG Spota koji je izradila Zagrebačka banka predviđa, osim financijske konsolidacije, organizacijsko restrukturiranje i promjenu uprave

Kupci dospjele, ali još neisplaćene druge tranše komercijalnih zapisa HG Spota te dobavljači i dioničari tog društva ovih dana preispituju kako se njihovi interesi uklapaju u plan restrukturiranja koji je napravila Zagrebačka banka.

Potkraj prošlog tjedna banka je kao jedan od najvećih dioničara i najveći vjerovnik drugim zainteresiranim stranama odaslala opsežan prijedlog sročen na više od stotinjak stranica. Osim financijske konsolidacije, on uključuje i organizacijsko restrukturiranje HG Spota, a pritom se predviđa i imenovanje nove uprave. Prema neslužbenim izvorima, koncept financijskog stabiliziranja počiva u prvom redu na ideji zamjene kratkoročnog duga po komercijalnim zapisima (vrijednost druge tranše, od čijeg je dospijeća prošlo oko mjesec i pol) za dugoročni. Za početak, banka bi iskupila potraživanja od imatelja komercijalnih zapisa, s tim da bi se oni obavezali upisati novo izdanje zapisa, a nakon devet mjeseci uslijedilo bi izdanje amortizirajućih obveznica.

U rješavanju financijskih problema i nastojanju stabiliziranja poslovanja HG Spota, prema Zabinu prijedlogu, dobavljači bi se obvezali na svojevrsno ograničenje marže (navodno do 20 posto).  HG Spot je već prije započeo troškovno restrukturiranje, od zatvaranja neprofitabilnih malih prodavaonica i fokusiranja na megastore do smanjenja troškova osoblja. S tim u vezi, uz polugodišnje rezultate, uprava je izvijestila o 36-postotnom padu poslovnih prihoda. U isto vrijeme financijski su troškovi nastavili rasti te su se povećali za četvrtinu u odnosu na isto razdoblje godinu prije.    

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi