DRAMA U ULJANIKU

Voda došla do grla! U pitanju četiri tisuće radnih mjesta, državnom budžetu prijeti strašan udar

17.08.2018 u 13:58

Bionic
Reading

Besparica pomalo guši pulsko brodogradilište Uljanik. Nakon što je propao pokušaj budućega strateškog partera Danka Končara da preko HBOR-a dođe do novca za isplatu radničkih plaća, sindikati pripremaju štrajk. Uprava tvrtke pokušava ugasiti vatru umirujućim priopćenjima, ali s druge strane iz Bruxellesa ne stižu nimalo lijepe vijesti ni za Uljanik ni za Vladu Andreja Plenkovića

Nakon što plaća nije došla do 15. kolovoza, sindikati koji zastupaju 4400 radnika pokrenuli su petodnevni proces mirenja. On završava u iduću srijedu, a ako dotad ne budu isplaćene plaće, kreće opći štrajk.

'Nemamo nikakvih novih informacija. Čujemo kako se u Ministarstvu gospodarstva nešto kemija kako bi se našlo rješenje za radničke plaće. Nadamo se kako će plaće biti brže od štrajka', rekao je za tportal Đino Šverko, predstavnik Sindikata metalaca u Uljaniku.

Danko Končar, odnosno njegova Kermas energija, tražio je od HBOR-a kredit u iznosu od 16 milijuna eura. Međutim, odbijen je uz obrazloženje kako pozajmica može biti odobrena za izgradnju broda, ali ne i za plaće radnika.

Iz Uprave Uljanika nastoje smiriti situaciju tvrdnjama kako će sve isplate uredno krenuti čim Europska komisija odobri plan restrukturiranja, međutim, Poslovni dnevnik piše kako se taj program u Bruxellesu još nije ni počeo razmatrati.

Komisija se navodno ne raspituje o programu nego od Vlade traži brojna objašnjenja o odnosima Uljanika i 3. maja, među ostalim o tome kako je korištena potpora od 845 milijuna kuna koju je proteklih godina iz proračuna dobivao riječki 3. maj, tvrdi Poslovni dnevnik.

  • +7
Brodogradlište Uljanik Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Naime, dio tog novca riječki je škver kao pozajmicu transferirao Uljaniku, pa se u Bruxellesu pitaju može li se 3. maj smatrati tvrtkom u teškoćama, koja za njihovo rješavanje dobiva subvencije, a istodobno posuđuje novac.

Što se programa restrukturiranja tiče, Uprava Uljanika mora ga izmijeniti jer je u međuvremenu jedna gradnja završena, a jedan je brod službeno otkazan. Ti su brodovi sastavni dio programa, a njihovim brisanjem mijenjaju se i ukupne vrijednosti s kojima će država i tvrtka s novim vlasnikom participirati u restrukturiranju.

No, prema informacijama iz Ministarstva gospodarstva, piše Poslovni, na njihovu adresu iz Pule još nije stigla nikakva izmjena programa.

  • +9
Radnici Uljanika tražili su ostavku Uprave Uljanika Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Sve to govori kako je pulski bodograđevni div na rubu stečaja, što bi značilo gašenje više od četiri tisuće radnih mjesta i sjedanje više milijardi kuna izdanih jamstava na trošak državnoga proračuna.

Podsjetimo, prema izračunu Instituta za javne financije, Hrvatska je od 1992. do 2015. na restrukturiranje i sanaciju brodogradilišta potrošila oko 30 milijardi kuna proračunskog novca.

Najviše je utrošeno na spašavanje Brodosplita – oko 11 milijardi kuna, a slijede 3. maj (8,5 milijardi kuna), Uljanik (4,4 milijarde kuna), Brodotrogir (4,3 milijarde kuna) i Kraljevica (1,9 milijardi kuna).