premoštenje problema

Kermas energija pozajmicom od 12,4 milijuna eura pomogla Uljaniku da vrati dug banci

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 25.07.2018 19:21
  • Objavljeno 25.07.2018 u 19:21
Kermas energija pozajmicom od 12,4 milijuna eura pomogla Uljaniku da vrati dug banci

Kermas energija pozajmicom od 12,4 milijuna eura pomogla Uljaniku da vrati dug banci

Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Tvrtka Kermas energija je pozajmicom u iznosu od 12,4 milijuna eura pomogla pulskom Uljaniku da vrati dug banci kako bi se nastavilo normalno poslovanje brodogradilišta odnosno spriječila aktivacija državnih jamstva, potvrdili su u srijedu poslijepodne Hini iz Uljanika i potencijalnog strateškog partnera pulskog brodogradilišta

Tom je pozajmicom tvrtka Kermas energija, koja je u vlasništvu poduzetnika Danka Končara, omogućila Uljaniku premoštenje problema u financiranju novogradnje 500 odnosno usisnog jaružala.

"Da, pomogli smo pozajmnicom Uljaniku da vrati dug banci kako bi se nastavilo normalno poslovanje brodogradilišta. Spas Uljanika je svima zajednički cilj - i zaposlenicima Uljanika i Vladi i nama te se nadamo kako smo ovime svima dokazali da kao strateški partner imamo ozbiljne namjere u Uljaniku i u daljnjoj izgradnji brodova i očuvanju škvera", poručili su iz Kermas energije.

Naime, Uljanik je morao vratiti kredit banci kako bi se novogradnja 500, a riječ je o usisnom jaružalu na vlastiti pogon koje je Uljanik ugovorio s luksemburškom kompanijom Dredging and Maritime Management S. A. u sklopu JDN Grupe, mogla isporučiti bez problema.

"Ukoliko ne bi vratili kredit od 12,4 milijuna eura u opasnost bi došao cijeli iznos prodaje ove novogradnje 500, koji je 110 milijuna eura i jamstva u tom iznosu bi se naplatila od države, dok bi Uljanik otišao u stečaj. Upravo iz tog razloga, Kermas energija kao izabrani strateški partner odlučila je posuditi Uljaniku 12,4 milijuna eura kako bi se vratio dug banci", navode iz te tvrtke.

  • +7
  • +4

Brodogradlište Uljanik

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Time se omogućilo normalno financiranje novogradnje 500 do datuma isporuke, na način da kupac svojim sredstvima financira gradnju.

Potvrdili su to i iz pulskog Uljanika, iz kojeg navode da je "u skladu s ranije postignutim dogovorom te zbog spomenute pomoći Kermas energije, naručitelj gradnje 500, JND Grupa, pristao samostalno financirati njezinu izgradnju sve do njezina dovršetka".

Na taj je način, kako ističu, stabiliziran izuzetno važan odnos s jednim od ključnih naručitelja te osiguran uredan rad na dovršetku gradnje do kraja godine.

Iz pulskog brodogradilišta su također potvrdili da je novogradnja 520, odnosno jack-up platforma namijenjena radovima u Sjevernom moru, pred samim dovršetkom. Njezinom skorom isporukom izloženost države za jamstva, koja nikada u povijesti Uljanika nisu bila aktivirana te nisu pala na teret državnog proračuna, bit će smanjenja za ukupno 126 milijuna eura, kažu u Uljaniku.

Iz Uljanika ističu i kako je do intervencije potencijalnog strateškog partnera došlo prije nego je Europska komisija usvojila program restrukturiranja Uljanika.

"Valja napomenuti i kako je do ove intervencije došlo i prije no što je Europska komisija usvojila Program restrukturiranja Uljanika, početka njegove provedbe i moguće dokapitalizacije tvrtke od strane Kermas energije", zaključili su iz Uljanik grupe.

Inače, uoči prošlotjedne sjednice Vlade ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je rekao da je program restrukturiranja Uljanika u Bruxellesu te da se čeka prva reakcija Europske komisije. On u sljedećih mjesec dana očekuje intenzivne razgovore i pregovore na tu temu i siguran je da će do godišnjih odmora imati verificirani modalitet za početak restrukturiranja Uljanika.

Mediji u srijedu navode, pozivajući se na Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, da je Europska komisija dostavila potvrdu da je program restrukturiranja Uljanika zaprimljen te da se razdoblje potpore za sanaciju automatski produžuje, odnosno da troškovi za sanaciju ulaze u ukupne troškove restrukturiranja do konačne odluke Komisije o dostavljenom programu restrukturiranja.

Također, još ranije su iz tvrtke Kermas energije isticali kako su postigli načelni dogovor s naručiteljima o izgradnji brodova vrijednih milijardu dolara nakon što uđu u vlasništvo Uljanika po odobrenju plana restrukturiranja od strane Europske komisije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!