PRISILNA NAPLATA

Krenuo raspad Agrokora, vjerovnici preuzimaju dionice Vupika

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 05.04.2017 12:09
  • Objavljeno 05.04.2017 u 09:50
Ivica Todorić, vlasnik Agrokora

Ivica Todorić, vlasnik Agrokora

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Jučerašnja inauguracija kriznog direktora Antonia Alvareza III. simbolično je pokazala da Ivica Todorić gubi kontrolu nad svojim poslovnim carstvom. Najnoviji podaci iz dioničkih knjiga pokazuju da Agrokor postupno gubi i vlasničku kontrolu nad pojedinim članicama koncerna

VjerovnIci koji su kao osiguranje plaćanja imali dionice pojedinih kompanija iz sustava koncerna Agrokor, počeli su naplaćivati svoja potraživanja prenošenjem dionica u svoje vlasništvo. Tako je u proteklih nekoliko dana osjetno smanjen Agrokorov vlasnički udjel u Vupika i Belju.

Novi suvlasnici zasad su nepoznati jer se kriju iza skrbničkih računa. Prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), na prvom mjestu među deset najvećih vlasnika Vupikovih dionica serije A je skrbnički račun u Podravskoj banci s udjelom od 43,59 posto, dok je Agrokor pao na treće mjesto s vlasničkim udjelom od svega 7,26 posto. Međutim, Agrokor još uvijek drži kontrolu nad Vupikom jer je prije dvije godine izdana nova emisija dionica kojom su financijska potraživanja koncerna pretvorena u kapital. 

Slična je situaciju i u Belju u kojem Agrokor Agrokor drži samo 29,17 posto dionica serije A, dok je na drugo mjesto iskočio skrbnički račun Podravske banke s udjelom od 21,35 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!