PRISILNA NAPLATA

Krenuo raspad Agrokora, vjerovnici preuzimaju dionice Vupika

05.04.2017 u 09:50

Bionic
Reading

Jučerašnja inauguracija kriznog direktora Antonia Alvareza III. simbolično je pokazala da Ivica Todorić gubi kontrolu nad svojim poslovnim carstvom. Najnoviji podaci iz dioničkih knjiga pokazuju da Agrokor postupno gubi i vlasničku kontrolu nad pojedinim članicama koncerna

VjerovnIci koji su kao osiguranje plaćanja imali dionice pojedinih kompanija iz sustava koncerna Agrokor, počeli su naplaćivati svoja potraživanja prenošenjem dionica u svoje vlasništvo. Tako je u proteklih nekoliko dana osjetno smanjen Agrokorov vlasnički udjel u Vupika i Belju.

Novi suvlasnici zasad su nepoznati jer se kriju iza skrbničkih računa. Prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), na prvom mjestu među deset najvećih vlasnika Vupikovih dionica serije A je skrbnički račun u Podravskoj banci s udjelom od 43,59 posto, dok je Agrokor pao na treće mjesto s vlasničkim udjelom od svega 7,26 posto. Međutim, Agrokor još uvijek drži kontrolu nad Vupikom jer je prije dvije godine izdana nova emisija dionica kojom su financijska potraživanja koncerna pretvorena u kapital. 

Slična je situaciju i u Belju u kojem Agrokor Agrokor drži samo 29,17 posto dionica serije A, dok je na drugo mjesto iskočio skrbnički račun Podravske banke s udjelom od 21,35 posto.