kratko i jasno

Orban će korporacijama oduzimati višak zarade i trpati ga u svoj proračun. Što je to uopće ekstraprofit i može li se odrediti?

26.05.2022 u 12:09

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban ovog tjedna proglasio je izvanredno stanje u Mađarskoj i u srijedu najavio da će velikim multinacionalnim kompanijama oduzeti ekstraprofit i uplatiti ga u državni proračun. Termin ekstraprofit često se čuje i u hrvatskom javnom prostoru, no o čemu se uopće radi?

'Poduzetnicima iz bankarske, osiguravajuće, energetske, maloprodajne, telekomunikacijske i zrakoplovne djelatnosti, u kojima dominiraju multinacionalne tvrtke, bit će naloženo da ove godine većinu svoje ekstradobiti prebace na dva fonda, a sljedeće za financiranje subvencioniranja cijena komunalnih usluga i modernizacije oružanih snaga', rekao je Orban.

Koliko iznosi ekstraprofit, po kojoj se stopi i tko ga određuje te kada se smatra da ga ima neka kompanija, Orban nije pojasnio, jer čvrstih pojašnjenja tog pojma zapravo nema.

Prema hrvatskom rječniku, ekstraprofit je definiran kao zarada viša od normalne, dio dobiti na osnovi nižih troškova proizvodnje u odnosu na prosječne troškove ili kao zarada koja je zarađena na temelju neke naprednije tehnologije u odnosu na prosječnu. Drugim riječima, tvrtka koja je uložila u bolju tehnologiju i dignula produktivnost sada će dio zarade predati Orbanu jer on smatra da previše zarađuje.

Koliko uopće iznosi 'normalna' zarada i kako je odrediti, također je nemoguća misija jer kod svake kompanije treba uzeti u obzir specifičnosti tržišta na kojem posluje, specifičnosti industrije, cijenu po kojoj se zadužuje, tj. kamate, stope poreza i niz drugih faktora. Tvrtka koja je uložila milijarde eura u tehnologiju i zaposlenike kako bi proizvodila cjepivo protiv covida sasvim će sigurno zarađivati daleko više (ili će ulagači to očekivati) od tvrtke koja se primjerice bavi proizvodnjom radne obuće.

Ekstraprofit je termin koji je skovao Karl Marx u svojem djelu 'Kapital', u kojem ga nazvao superprofitom. Marx je osmislio superprofit kao kritiku kapitalizma jer ga ostvaruju tehnološki napredna poduzeća, poduzeća s natprosječnom produktivnošću ili monopolisti.

Marx nije baš ulazio u detalje pa je definicija ostala otvorena za interpretacije i one se nižu do dana današnjeg. Tako je prvi sovjetski vođa Vladimir Lenjin dodao da je ekstraprofit zarada koju zapadne kompanije ostvaruju na grbačama radnika u kolonijama u trećim zemljama. U domaćim okvirima često se moglo čuti Udrugu Franak kako napada banke jer su 'kreditima sa švicarskim francima uzeli ekstraprofit', a ekonomski analitičari često komentiraju da treba spriječiti stvaranje ekstraprofita u trgovini naftnim derivatima ili trgovini hranom.

Nešto detaljniji po pitanju definicije ekstraprofita bio je SDP-ov Zlatko Komadina te je 2014. u intervjuu za Lider na pitanje kako ga odrediti odgovorio: 'Jednostavno. Profit koji je znatno viši od kamatne stope za mene je ekstraprofit. Znači, potrebno je progresivno oporezivanje.' Bio na tom tragu ili ne, Orban je još jednom nagnuo populizmu i okrenuo leđa tržištu, a ono je očekivano reagiralo. Vrijednost forinte prema euru već je jutros pala, dotaknuvši novu najnižu razinu u proteklih pet godina.