IZVANREDNO STANJE

Orban prvim dekretom kaznio multinacionalke, u iduće dvije godine moraju većinu dobiti predati državi za spas proračuna

25.05.2022 u 20:46

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je ovaj tjedan dobio dodatne ovlasti uvođenjem izvanrednog stanja zbog rata u Ukrajini, najavio je da će velike tvrtke, od energetike do zračnih prijevoznika, morati svoj ekstraprofit predati državi kako bi podupirali posrnuli državni proračun

Poduzetnicima iz bankarske, osiguravajuće, energetske, maloprodajne, telekomunikacijske i zrakoplovne djelatnosti, u kojima dominiraju multinacionalne tvrtke, bit će naloženo da ove godine 'većinu svoje ekstra dobiti' prebace na dva fonda, a sljedeće za financiranje subvencioniranja cijena komunalnih usluga i modernizacije oružanih snaga, rekao je Orban u videoporuci u srijedu.

Dodatno financiranje pomoći će u konsolidaciji mađarskog proračuna jer Europska unija zamrzava financiranje iz EU fondova Orbanovoj vladi, koju optužuje za kršenje europskih normi. Mađarska forinta je nakon objave produžila gubitke prema euru, spustivši se na rekordno nisku razinu, javlja Bloomberg.

"Tražimo i očekujemo da oni koji su u ovo ratno vrijeme ostvarili ekstra profit pomažu ljudima i doprinose državnom proračunu za obranu", rekao je Orban.

Ovaj potez prva je Orbanova odluka nakon proglašenja izvanrednog stanja, koje je stupilo na snagu u srijedu, dva dana nakon što je premijer prisegnuo na peti mandat.

Detalji tog poteza i njegova cijena bit će objavljeni na vladinom brifingu u četvrtak, rekao je Orban.

Mađarski je proračun gurnut na rub zbog rekordne predizborne potrošnje, uoči pobjede na izborima 3. travnja koja je Orbanu donijela dvotrećinsku kontrolu nad mađarskim parlamentom.

Nekoliko dana nakon Orbanove uvjerljive pobjede, Europska komisija pokrenula je svježe uvedeni mehanizam koji joj omogućuje da u konačnici smanji financiranje članicama u kojima se krše europske norme i ne poštuje vladavina prava. Iako su neki vjerovali da bi alat, koji je prvi put korišten protiv Mađarske, mogao ojačati političke snage protiv Orbana nakon više od desetljeća konsolidacije vlasti, u Budimpešti nema znakova promjene smjera.