blizak s putinom

Orban uz prijatelja: Mađarska želi više ruskog plina

28.01.2022 u 11:24

Bionic
Reading

Mađarska će u razgovorima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom sljedeći tjedan pokušati dogovoriti veću opskrbu plinom, izjavio je u petak premijer Viktor Orban.

Mađarska je u kolovozu s ruskim Gazpromom sklopila novi dugoročni ugovor o opskrbi plinom koji joj u idućih 15 godina jamči isporuku 4,5 milijardi kubičnih metara plina godišnje, uz mogućnost izmjene dogovorenog obujma isporuka nakon 10 godina.

Sporazum je stupio na snagu u listopadu prošle godine. "Želio bih da se isporuči više plina... no što je utanačeno rusko-mađarskim plinskim sporazumom", rekao je Orban u petak za državni radio.

"Želio bih u našim razgovorima postići da se u aktualnoj teškoj situaciji, opterećenoj višim cijenama energije... poveća količina plina koja nam je dostupna na dulji rok", dodao je mađarski premijer.

Mađarske rezerve plina popunjene su 43 posto, prema podacima energetskog regulatora od 15. siječnja, i uz očekivani nastavak uvoza pokrit će 90 posto potreba za plinom do kraja zime, naveo je MEKH.

Ruske isporuke plina u Europu našle su se pod znakom pitanja zbog napetosti između Rusije i Ukrajine. Kijev tvrdi da Rusija priprema invaziju što Moskva opovrgava. Zapad je Rusiji zaprijetio oštrim sankcijama ako napadne susjednu zemlju.

NATO pojačava svoju prisutnost u istočnoj Europi, a Mađarska je njegova članica, podsjeća Reuters.

Mađarski premijer otklonio je pozive ujedinjene oporbe da otkaže posjet Moskvi, zakazan početkom idućeg tjedna, i otkrio da će s Putinom razgovarati i o europskoj sigurnosti, dodavši da Mađarska želi mirno rješenje ukrajinske krize.

"Naravno da je Mađarska članica NATO-a i EU-a, pa se prije svakog takvog sastanka konzultiram i koordiniram s našim zapadnim saveznicima", rekao je Orban, napomenuvši da će idućih dana nastaviti razgovore sa zapadnim čelnicima.

Ministarstvo obrane ovog tjedna nije odgovorilo na pitanje Reutersa hoće li Mađarska ugostiti dodatne vojnike NATO-ovih snaga u narednim tjednima.