brane svoja prava

Velika pobuna radnika u Skandinaviji protiv Elona Muska: Nije ti ovo Amerika!

09.12.2023 u 08:42

Bionic
Reading

Radnici u skandinavskim zemljama nisu zadovoljni Teslom Elona Muska i sve oštrije napadaju američkog milijardera i njegovu tvrtku. Nakon što su radnici u Švedskoj krenuli u štrajk, mogi drugi najavljuju isto

Mehaničarima koji servisiraju Tesle u Švedskoj, koji su započeli štrajk u listopadu, pridružili su se lučki radnici i kolege iz autosalona. Švedski sindikat IF Metall traži od Tesle da potpiše kolektivni ugovor o plaćama i uvjetima rada. Prijete da će štrajk trajati dok se ne postigne dogovor.

'Vrijeme je da Europska unija postane oštrija prema Musku', rekao je za Politico Claes-Mikael Ståhl, zamjenik glavnog tajnika Europske konfederacije sindikata.

Danski prijevoznički sindikat 3F Transport u utorak je počeo blokirati prijevoz Tesla kroz Dansku na putu za Švedsku, nakon zahtjeva IF Metalla, javljaju danski mediji.

U srijedu je norveški sindikat Fellesforbundet najavio da će bojkotirati Tesle na putu za Švedsku koji prolaze kroz norveške luke, ako Tesla ne pristane na zahtjeve IF Metalla do 20. prosinca. Finski transportni sindikat AKT također se pridružio akciji.

'Ključni je dio modela nordijskog tržišta rada da imamo kolektivne ugovore i da se sindikati međusobno podupiru “, rekao je Ismo Kokko, predsjednik AKT-a .

Nordijski sindikati nisu jedini koji napadaju Muska. U SAD-u, sindikat United Auto Workers zalaže se za sindikalno udruživanje radnika Tesle, budući da se tvrtka suočava s optužbama za razbijanje sindikata .

To je također sve veći problem za Teslu u Njemačkoj, gdje ima gigatvornicu u blizini Berlina. IG Metall, najveći njemački sindikat, rekao je da bilježi porast broja prijava radnika Tesle zabrinutih za svoje radne uvjete.

Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Jaap Arriens/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Šefica IG Metalla Christiane Benner upozorila je Muska na njegove stavove protiv sindikata u intervjuu za Bloomberg. 'Morate biti oprezni. Ovdje su drugačija pravila igre', izjavila je Benner

Jørn Eggum, čelnik norveškog Fellesforbundeta, smatra kako Tesla ima neprijateljski stav prema sindikatima,

'To je kolektivna bitka. Nema sumnje da je Tesla neprijateljski nastrojena prema radnicima. Tesla sustavno potkopava napore za sindikalnim okupljanjem i pokušava implementirati američke uvjete u Europi', izjavio je Eggum.