u vrijeme štrajka

Tesla tuži Švedsku zbog zastoja u distribuciji registarskih tablica za nova vozila

27.11.2023 u 15:18

Bionic
Reading

Američki proizvođač električnih automobila Tesla podnio je tužbu protiv švedske državne agencije za promet zbog zastoja u registraciji novih vozila u vrijeme štrajka, izvijestio je u ponedjeljak poslovni dnevnik Dagens Industri (DI)

Najveći švedski industrijski sindikat IF Metall sukobio se s Teslom oko kolektivnog ugovora za mehaničare koji su 27. listopada stupili u štrajk,i više ne servisiraju Tesline automobile.

S njima su se solidarilizirali i članovi drugih sindikata, uključujući poštanske i lučke radnike i čistače, što je izazvalo zastoj u distribuciji registarskih tablica za Teslina vozila.

Prošli petak štrajku se pridružilo i 50 radnika švedskog dobavljača ključnih dijelova Hydro Extrusionsa, podružnice norveškog proizvođača energije i aluminija Hydra.

"Oni isporučuju dijelove Teslinoj tvornici u Berlinu i ako to im to poremeti poslovanje, nadamo se da ćemo ih prisiliti da se vrate za pregovarački stol", izjavio je u petak tajnik IF Metalla za pregovore Veli-Pekka Saikkala.

Hydro Extrusions proizvodi u švedskoj Vetlandi aluminijske profile i jedini je dobavljač tih dijelova u Europi, naglasio je Saikkala. Ujedno su prvi Teslin dobavljač u Europi koji se pridružio štrajku mehaničara.

Tesla nije odmah odgovorio na upit Reutersa da komentira izvješće DI-ja o tužbi, a švedska agencija za promet nije bila dostupna za komentar.