NEMA IH U EVIDENCIJI HZZ-A

Velika čistka HZZO-a: Od 282.000 nezaposlenih dosad se javilo samo 62.000

12.06.2023 u 22:39

Bionic
Reading

HZZO se prihvatio čišćenja popisa osoba koje pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruju kroz status nezaposlenih osoba. Više od 280.000 osoba koje ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje nisu prijavljene u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) kao tražitelji posla

U Hrvatskoj je na dan 5. lipnja 2023. godine prema evidenciji HZZO-a bilo 4.085.418 osiguranih osoba.

Iz HZZO-a N1 doznaje da su u sustav zdravstvenog osiguranja kao nezaposlene prijavljene 282.462 osobe koje nisu istodobno prijavljene kao tražitelji posla u evidenciji HZZ-a.

Prema posljednjim podacima o broju nezaposlenih koje je objavio HZZ, u Hrvatskoj je manje nezaposlenih nego ikada –manje od 100.000.

Pretpostavlja se da se veliki dio onih koji se nalaze u evidenciji HZZO-a kao nezaposleni odselio iz Hrvatske i zaposlio u drugim državama EU-a, ali istovremeno nastavio koristiti usluge zdravstvenog osiguranja u zemlji. EU nema jedinstven registar osiguranika različitih zavoda za zdravstveno osiguranje. Zakon o zdravstvenom osiguranju koji je u Hrvatskoj na snagu stupio početkom travnja ove godine označio je kraj takve prakse.

HZZO krenuo je u provjeru statusa nezaposlenih koji koriste zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj. Svi se oni do kraja lipnja moraju javiti HZZO-u i regulirati svoj status. 'Do sada se HZZO-u javilo 67.980 osoba i oni imaju obavezu svaka tri mjeseca javljati se HZZO-u', doznaje N1 iz Zavoda. Ako to ne budu redovito činili, izgubit će status u obveznom zdravstvenom osiguranju.