PAD KUPOVNE MOĆI

Vedriš: Ostat će nesrazmjer između cijena i realnog porasta osobnih dohodaka

02.02.2023 u 20:12

Bionic
Reading

Blago usporavanje inflacije u Hrvatskoj u odnosu na prosinac 2022. ne iznenađuje ekonomskog analitičara Mladena Vedriša. Kada je situacija s energetikom ipak povoljnija, kada je postalo jasno da postoje granice kupovne moći i da će pasti potražnja, cijene jednostavno stagniraju, kazao je Vedriš za središnji Dnevnik HTV-a i potvrdio kako postoje očekivanja da bi se inflacija još mogla smanjiti.

Ekonomski analitičar Mladen Vedriš komentirao je politiku Europske središnje banke o dizanju kamatnih stopa s namjerom suzbijanja inflacije. Kaže da su oni jedno vrijeme oklijevali jer nisu htjeli konjunkturni ciklus presijecati, ali je sada stupanj inflacije prešao jednoznamenkasti broj.

- Ovaj porast kamatnih stopa smanjit će potražnju za dobrima, smanjit će investicijsku potražnju i na takav način razina cijena se ruši. To ima svoju cijenu na radna mjesta i standard življenja, ali to je lijek koji ima nuspojave, kazao je.

Ne iznenađuje ga blago usporavanje inflacije u odnosu na prosinac 2022. godine.

- To je kod nas na bazi inflacijskih očekivanja. Cijene su čitave prošle godine rasle. One su rasle ne samo koliko su troškovi rasli, nego su i napuhivane. Dobar dio ih se želio osigurati za porast cijena koje će doći i na taj način doprinio porastu cijena. Kada je situacija s energetikom ipak povoljnija, kada je postalo jasno da postoje granice kupovne moći, da će pasti potražnja, cijene jednostavno stagniraju. Svi bismo bili sretni da počnu i padati, da se vrate makar na jedan dio natrag u odnosu na porast koji se ostvario. Neće se vratiti nikada u cjelini, zbog porasta realnih troškova, ali postoji sigurno prostora za ispuhivanje, rekao je Vedriš.

Govoreći o tome što očekuje u 2023. godini Vedriš je potvrdio da ima šanse da se inflacija smanji na neku prihvatljiviju razinu.

- Idemo prema kraju zime, past će potražnja za energentima, cijene će stagnirati, ali će ostati nesrazmjer između onoga koliko su cijene porasle nakon što smo ušli u ovu godinu i realnog porasta osobnih dohodaka koji je jednim dijelom mogao kompenzirati porast cijena. Ostat će jedna stepenica između realne kupovne moći kakva je bila prije i porasta cijena, ali je ipak nakon svega što se poduzima i na razini EU-a i kod nas, za očekivati da se stopa inflacije koja je bila prošle godine ugrubo bude prepolovljena, istaknuo je.