CRNA STATIStIKA

Inflacija usporila, ali cijene hrane i dalje rastu. Provjerili smo koje namirnice su najviše poskupjele

18.01.2023 u 16:00

Bionic
Reading

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u prosincu za 13,1 posto, a najveći skok cijena bilježe prehrambeni proizvodi. Provjerili smo koje namirnice su najviše poskupjele u zadnjih godinu dana

Najnoviji statistički podaci pokazuju da je rast potrošačkih cijena usporio na godišnjoj razini. Naime, do danas objavljenih podataka, godišnje stope inflacije više su mjeseci zaredom bilježile rekordne razine, a posljednji put u studenome, kada je inflacija iznosila rekordnih 13,5 posto.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, pale su na mjesečnoj razini te su u prosincu u prosjeku bile niže za 0,3 posto u odnosu na studeni.

Građane najviše brine rast cijena prehrambenih namirnica koje su u prosjeku porasle 19,6 posto na godišnjoj razini.

Promatrano prema skupinama prehrambenih proizvoda, u odnosu na prosinac prošle godine najviše su porasle cijene mlijeka, sira i jaja, čak 30 posto.

Najveći skok cijena bilježe jaja. Za paket od 10 jaja u prosincu smo morali izdvojiti u prosjeku 21,5 kuna što je 64,5 posto više nego u istom mjesecu lani.

Cijene mlijeka i sira skočile su za oko 34 posto. Tek nešto manji rast cijena (+27,4 posto) bilježi skupina prehrambenih proizvoda pod nazivom 'Kruh i žitarice'. U ovoj skupini rekorder u poskupljenjima je kruh s godišnjim rastom cijene od 32,8 posto. Prosječna cijena običnog bijelog kruha u prosincu je iznosila 10,34 kune.

Cijene mesa u prosjeku su porasle 16,9 posto. Najveći skok (21,9 posto) bilježe cijene mesnih prerađevina, a najmanje (10,2 posto) je poskupjela janjetina.

  • +18
Cijene u eurima na tržnicama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Cijene ribe i plodova mora porasle su u prosjeku 17,5 posto, a najveći skok bilježi cijena smrznute ribe (37,2 posto).

Cijene prehrambenih proizvoda iz kategorije ulje i masti rasle su po stopi od 14 posto, a po poskupljenju prednjači maslac sa 22,8 posto.

Cijene voća i povrća porasle su u prosjeku 9,2 posto, a u inflaciji odskaču smrznuto voće i povrće s rastom cijena iznad 40 posto.  

U skupini 'slatkih proizvoda' (šećer, džem, med, čokolada i slatkiši) najviše su porasle cijene sladoleda (34,1 posto) i šećera (30,1 posto).