ANKETA PORTALA MOJPOSAO

Većina zaposlenika želi znati plaće svojih suradnika

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.01.2010 13:42
  • Objavljeno 26.01.2010 u 13:37
plaća

plaća

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Većinu zaposlenika zanima kolike su plaće njihovih suradnika, od običnih radnika do direktora, pokazuje anketa koju je web portal MojPosao tijekom siječnja proveo na uzorku od 460 ispitanika

Čak 48 posto ispitanika zanima kolike plaće imaju njihovi suradnici a pritom, iako bi većina time htjela saznali koliko se cijeni njihov rad, ne skrivaju da ih podaci o plaćama zanimaju prvenstveno zato jer bi željeli vidjeti koliko pojedini zaposlenici plaćaju danak krizi.

Naime, ističu oni, u mnogim tvrtkama dobro plaćeni pojedinci često nisu dovoljno angažirani, dok se od zaposlenika na nižim pozicijama očekuje dodatni angažman za znatno nižu plaću.

Rezultati ankete pokazuju da su radnici zbog povećanja opsega posla, sve većih pritisaka na radnom mjestu i zahtjeva poslodavaca, postali osjetljiviji na pitanje plaćanja produktivnosti, ocjenjuje Moj Posao.

Nekolicina ispitanika navela je da bi na temelju podataka o plaćama jasno bilo vidljivo kakav je odnos poslodavca prema nekim zaposlenicima, a dio ih je istaknuo kako bi im to bio snažan motivacijski faktor.

Daljnjih 23 posto ispitanika ne zanimaju plaće svih djelatnika, ali bi ipak voljeli znati koliko su neki od njihovih kolega plaćeni.

Ovu skupinu ispitanika uglavnom zanimaju plaće suradnika s kojima dijele jednake poslove i odgovornosti. Posebice ih zanima koliko su plaćeni suradnici s kojima nerijetko dijele radni prostor te tako svjedoče kako neki od njih rijetko efektivno rade.

Iznenađujuće, ali tek je nekolicina ispitanika istaknula da ih prvenstveno zanimaju plaće direktno nadređenih osoba, a i to samo iz znatiželje, napominje MojPosao.

S druge strane, 29 posto ispitanika izjavilo je kako ih plaće suradnika ne zanimaju jer ti podaci spadaju u poslovnu tajnu te istovremeno žele raditi samo za svoju plaću koja im je glavni interes.

Oni također smatraju kako bi se pitanjem jednakosti plaća prvenstveno trebao baviti poslodavac kojemu u interesu mora biti zadovoljstvo zaposlenika.

Nekolicina ispitanika je navela kako ne žele znati plaće suradnika jer bi to samo smanjilo njihovu motivaciju, dok su pojedini istaknuli da informacije o plaći suradnika neće povećati njihovu plaću pa se time uopće ne žele zamarati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi