hanfa u akciji

Važno upozorenje: Ne nasjedajte na ovu prevaru na Facebooku, mogli biste ostati bez novaca

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 22.01.2021 13:44
  • Objavljeno 22.01.2021 u 13:44
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Korisnicima Facebooka u Hrvatskoj počeli su se u posljednje vrijeme prikazivati oglasi koji promoviraju ulaganje u kinesku kriptovalutu u izdanju Yuan Pay Group, a iza koje navodno stoji kineska vlada.

Sve okolnosti upućuju na to da se radi o prijevari pa Hanfa poziva hrvatske građane da ne nasjedaju na takve oglase i ne uplaćuju novac. Iz javno dostupnih informacija proizlazi da se ne radi o proizvodu koji je na bilo koji način reguliran i ne pruža nikakvu zaštitu za ulagatelje.

Spomenuti oglasi za kupnju kineske kriptovalute uključuju i novinske članke koji po svemu sudeći nisu autentični, a oponašaju objave u svjetski poznatom časopisu Forbes.

U samom oglasu nalaze se i svjedočanstva poznatih osoba, poput Sir Richarda Bransona i Peter Thiela, te se tvrdi da je kupnja službene kineske kriptovalute moguća samo preko Yuan Pay Group.

S obzirom da je kineska vlada objavila da trenutačno radi na izradi tzv. digitalnog juana, što je digitalna inačice službene valute, građani doista mogu pomisliti da je riječ o službenom oglasu. No, važno je napomenuti da je riječ o dvije različite stvari te da službena digitalna valuta iza koje stoji država nije isto što i kriptovaluta te da u ovom slučaju oglas niti na koji način nije povezan s kineskom državom.