dobro je znati

Važna obavijest iz banaka: U petak nećete moći koristiti ove usluge

26.03.2024 u 10:36

Bionic
Reading

Hrvatska udruga banaka (HUB) podsjetila je da se od siječnja 2023. godine uvođenjem eura kao službene valute Republike Hrvatske sva međubankovna plaćanja u eurima izvršavaju i namiruju u platnom sustavu TARGET Europske središnje banke, odnosno u TARGET-HR komponenti sustava TARGET, kojom upravlja Hrvatska narodna banka

Platni sustav TARGET-HR otvoren je za provođenje plaćanja svaki radni dan u skladu s Odlukom o pravilima rada sustava TARGET, a zatvoren je na sljedeće dane:

  • 1. siječnja (Nova godina)
  • Veliki petak
  • Uskrsni ponedjeljak
  • 1. svibnja (Praznik rada)
  • 25. prosinca (Božić)
  • 26. prosinca (prvi dan po Božiću, Sveti Stjepan)

Na dan Velikog petka, 29. ožujka 2024., neće se moći izvršavati plaćanja između računa koji se vode u različitim bankama (međubankovna plaćanja kod kojih platitelj vodi račun u jednoj, a primatelj plaćanja u drugoj banci). Transakcije između računa unutar iste banke, kao i plaćanja karticama i podizanje gotovine na bankomatima funkcionirat će normalno.

Za klijente kojima njihova banka omogućava uslugu instant-plaćanja, bit će moguće izvršiti instant-plaćanja između računa koji se vode u bankama koje su sudionice platnog sustava EuroNKSInst, koji posluje 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, 365 dana godišnje.

Banke sudionice sustava EuroNKSInst su Addiko Bank, BKS bank AG, HPB, Istarska banka Umag, Partner banka, PBZ i ZABA. Banke su klijentima i same poslale podsjetnik i zamolile ih da planiraju svoje financijske obveze u skladu s ovim informacijama, a za detaljnije informacije o mogućnostima korištenja usluga vezanih za izvršenje plaćanja na Veliki petak mogu se dodatno informirati u bankama.