DRAVA INTERNATIONAL

Vatrogasci opet spasili biznis Bedeu, Gopcu i Vukojeviću

14.11.2016 u 14:57

Bionic
Reading

Drugi put u godinu i pol dana vatrogasci su intervenirali u najvećoj hrvatskoj tvornici za preradu plastike, osječkoj Dravi Internationalu. Tvrtka, koju je 2005. osnovao Zvonko Bede, nalazi se na izlazu iz Osijeka, u prigradskom naselju Brijest

Godišnje se u ovoj tvornici, koja zapošljava oko 600 radnika, preradi između 40.000 i 50.000 tona plastike. Postrojenje se proteže na oko 86 hektara površine, a u njemu je prije dvije godine montiran i stroj za proizvodnju nafte od plastike vrijedan 2,2 milijuna eura čija je turbina, pisali su mediji, izišla iz proizvodnih pogona NASA-e u Meksiku.

Direktor Zvonko Bede koji nam se javio na telefon nije bio spreman za razgovor. Rekao je za tportal kako su vatrogasci izvijestili što se dogodilo i spustio slušalicu.

U Dravi Internationalu, koja je prema posljednjim službenim podacima prošle godine uprihodila 307,02 milijuna, a dobit iznosila 2,64 milijuna kuna, vatra je u ponedjeljak ujutro buknula u šahtovima, što su osječki vatrogasci opisali kao rijedak slučaj. Do požara je došlo tijekom radnoga procesa, a jedna je osoba lakše ozlijeđena.


Boris Banjan, zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijeka, rekao je medijima kako je došlo do zapaljenja gorive tekućine, najvjerojatnije smjese vode i nafte koja je rezultat ispiranja spremnika s naftom, koja se kao dodatni energent koristi u preradi. Točan uzrok će se naknadno utvrditi, izvijestili su iz osječko-baranjske Policijske uprave.

Vatra je ugašena za sat vremena, rekli su osječki vatrogasci, čime je spriječeno širenje i na instalacije na objekt za proizvodnju biodizela te kanalizacijskom sustavu. Dodaju kako bi ovo trebalo biti upozorenje i drugima koji rade s opasnim tvarima.

Prošle veljače oni su ovdje također intervenirali kada je vatra zahvatila spremnike u kojima je bilo oko tri tisuće litara nafte. Mediji su tada prenijeli kako je direktor Bede štetu procijenio na oko 300.000 kuna.


Ovaj poduzetnik tijekom privatizacije postao je vlasnik do tada poznatih osječkih tvrtki poput Svilane, Litokartona, Robne kuće Nama i Tvornice žigica Drava. U registru Trgovačkog suda stoji kako je sada direktor Drava Internationala, a prokuristica društva je Snježana Alerić, a članovi Marko Bede, njegov sin, Zoran Gobac, dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza te Višeslav Vukojević, sin bivšeg ustavnog suca Vice Vukojevića, o čemu se već ranije pisali i mediji.

Prosječna plaća u Dravi Internationalu, prema podacima Poslovne Hrvatske, prošle godine u neto iznosu bila je 3.462 kune.

452448,371400,371271,273530