NAGRADA DIONIČARIMA

Valamar Riviera i Končar D&ST isplaćuju dividende

16.04.2015 u 11:52

Bionic
Reading

Jučer su se za investitore na Zagrebačkoj burzi pojavile dvije zanimljivije vijesti jer su i Valamar Riviera i Končar - Distributivni i specijalni transformatori uputili pozive na Glavnu skupštinu s prijedlozima dividende

Pritom, u odnosu na lanjsku godinu, Valamar Riviera predlaže 10 posto veću dividendu, dok bi dividenda Končar - D&ST-a trebala biti 10 posto manja nego u 2013.

Valamar Riviera predlaže isplatu 0,55 kuna po dionici (prinos 2,8 posto), o čemu će dioničari odlučiti na Glavnoj skupštini 8. lipnja, a isplatit će se iz zadržanih rezervi iz prethodnih godina. U 2014. je, nakon što su se spojili Riviera Adria, Valamar Adria holding i Valamar grupa, kompanija ponudila 0,50 HRK po dionici (prinos 2,2 posto).

Kompanija za ovu godinu planira ulaganja od oko 330 milijuna kuna u svoj turistički portfelj, od čega je najveći projekt Valamar Isabella Island Resport 4* na otoku Sveti Nikola u vrijednosti 250 milijuna kuna, a planira se otvoriti u svibnju.

Končar - D&ST i po povlaštenoj i po redovnoj dionici ove godine predlaže 42,66 kuna dividende, o čemu će dioničari odlučivati na Skupštini 25. svibnja. Prinosi od dividende bi u ovom slučaju iznosili 3,9 posto za redovnu i 4,0 posto za povlaštenu dionicu. Ovime se nastavlja višegodišnji trend smanjenja dividende po dionici.

Lani je isplaćeno 47,52 kuna po dionici, uz prinos od 4,6 posto za redovnu i 4,8 posto za povlaštenu dionicu. Vrijednost dividende pritom prati dobit koju kompanija ostvaruje, uz omjer isplate od 40 posto.