CRNE PROGNOZE

Val deložacija stiže i na Manhattan

29.12.2008 u 10:25

Bionic
Reading

U godini na izmaku su se na udaru krize na tržištu nekretnina u SAD-u našli rizični hipotekarni zajmotražioci i spekulanti, a nastupajuća će biti godina u kojoj će svi ostali biti pogođeni, ocjenjuje se u analizi Business Weeka

Dosad je najdramatičniji pad cijena kuća u SAD-u zabilježen na jeftinijim tržištima na kojima su dominirali drugorazredni hipotekarni krediti, kao i u područjima gdje se previše gradilo, kao što su Florida, Kalifornija i Las Vegas. Američko ministarstvo trgovine ovih dana objavilo je da je prodaja novih kuća u SAD-u pala na najnižu razinu u 17 godina te da su cijene 35 posto niže nego u studenome 2007. godine.

Očekivanja su još sumornija jer prognoze govore da će više od osam milijuna kuća u SAD-u biti zaplijenjeno u naredne četiri godine. To je otprilike 16 posto svih američkih domaćinstava s hipotekom. Prognoza koju su izrekli stručnjaci Credit Suissea temelji se na predviđanju da bi u 2009. s produbljivanjem recesije i sve većim otpuštanjima radnika ozbiljne stambene nevolje mogle stići i u bogatije sredine i gradove.

Istraživačka tvrtka za nekretnine Housing Predictor s Floride procjenjuje da će cijene kuća širom SAD-a sljedeće godine pasti prosječno za 12,5 posto, prema 11,1 posto ove godine.

Kriza bi mogla stići i na Manhattan, gdje cijene luksuznih stanova i kuća već godinama rastu zahvaljujući domaćem stanovništvu koje je enormno zarađivalo na Wall Streetu, ali i interesu stranaca za kupnju, prvenstveno zahvaljujući slabom dolaru. 'Sada je dolar ojačao, a na tisuće financijskih stručnjaka ostale su bez posla zbog financijske krize. Cijene stanova na Manhattanu su zbog toga od ljetos pale 20 posto', ukazuje predsjednik i izvršni direktor tvrtke za procjenu nekretnina Miller Samuel Jonathan J. Miller.

U 2009, prema procjeni Housing Predictora, cijene stanova na Manhattanu past će za 19,4 posto.

Ekonomist Moody’s Economy Marisa Di Natale vjeruje da će ovo biti najgora recesija u SAD-u unatrag 40 godina i da će istjerivanje vlasnika iz stanova i kuća, zbog neplaćanja kredita, početi i na Manhattanu. Stručnjaci za nekretnine slažu se u ocjeni da je malo područja u SAD-u koje će uspjeti izbjeći recesiju i njezin utjecaj na tržište nekretnina.