JEFTINI REMONTNI RADOVI

V. Lenac: gubitak u prvoj polovici godine 1,47 milijuna kuna

31.07.2013 u 22:06

Bionic
Reading

Ukupni konsolidirani gubitak Brodogradilišta Viktor Lenac d.d. u prvom polugodištu 2013. iznosio je 1,47 milijuna kuna, a u upravi tog brodogradilišta ocjenjuju da je viša razina rashoda u odnosu na ostvarene prihode posljedica još uvijek niske cijene remontnih radova i manjeg opsega remontnih radova po brodu

Po podacima iz polugodišnjeg izvješća Uprave V. Lenca, ukupan gubitak za prvu polovicu godine je 1,85 milijuna kuna, ali je ovisno društvo Viktor Servisi d.o.o. ostvarilo dobit od 379 tisuća kuna pa je ukupni konsolidirani gubitak 1,47 milijuna kuna.

U izvješću se ističe da dugo razdoblje niskih vozarina i nezaposlenost brodova dovodi brodare u sve težu financijsku situaciju, što, uz borbu konkurenata za svaki posao, utječe na snižavanje cijena remontnih poslova za dodatnih 20-tak posto u odnosu na prethodnu godinu.

Navodi se da zaposlenost brodogradilišta tijekom prve polovice 2013. nije bila niska kada je riječ o broju brodova na kojima je obavljen remont. Obavljena su 32 remontna posla, s još deset brodova potkraj razdoblja. Prosječna vrijednost remontnih radova bila je je manja od 300.000 tisuća eura po brodu, pa su ostvareni prihodi od remonta od 11,5 milijuna eura, dok je vrijednost proizvodnje u tijeku bila 2,9 milijuna eura.

Osim tih prihoda, ostvareno je i 3,9 milijuna eura prihoda od radova na izgradnji platforme Ika JZ.

Ukupni poslovni prihodi koje je Viktor Lenac ostvario u prvom polugodištu iznosili su 129,63 milijuna kuna ili oko 17,4 milijuna eura.

U Viktoru Lencu do kraja godine očekuju povećanje broja brodova na remontu, nastavak izgradnje jedne i ugovaranje još jedne plinske platforme te druge poslove.