sjednica Nacionalnog vijeća

Plenković izdvojio ključne koristi od uvođenja eura: 'Očekujemo da cijela tranzicija prođe dobro'

23.11.2022 u 09:34

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković predsjedava 18. sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj. Do uvođenja eura preostalo je još nešto više od mjesec dana

'Nestanak valutnog rizika, smanjenje kamatnih stopa, uštede u troškovima mjenjačkih poslova, ključne su koristi od uvođenja eura u Hrvatskoj', rekao je Plenković.

Počela je predopskrba banaka novčanicama, koje će zajedno s Finom i Hrvatskom poštom imati važnu ulogu u distribuciji novca.

Konverzija za građane bit će jednostavna i besplatna, a najbolje je donijeti novac u banke, koji će se onda s 1. siječnjem automatski zamijeniti u eure, i to po tečaju konverzije koji je povoljniji od onog koji se trenutno može dobiti.

'Očekujemo da cijela tranzicija prođe dobro', izjavio je premijer.

Ministar financija Marko Primorac naglasio je kako će poseban naglasak biti na zaštiti potrošača. Guverner Hrvatske narodne banka (HNB) Boris Vujčić izvjestio je kako je prošao nadzor dvostrukog iskazivanja cijena.

'Proveden je nadzor dvostrukog iskazivanja cijena kod banaka i nisu utvrđeni ozbiljniji propusti', rekao je Vujčić.

''Uskoro stiže interaktivna karta bankomata u Hrvatskoj na kojoj će građani moći pronaći najbliži bankomat na kojem će moći podići eure', najavio je direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović.

  • +4
Euri Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon 1. siječnja na bankomatima će se podizati novčanice od 10 ili 20 eura, a i iznosi od 50 i 100 eura isplaćivat će se u novčanicama od 10 i 20 eura.

Također, od 1. siječnja euro i kuna će biti ''u suživotu' još dva tjedna, tijekom kojih će na snazi biti dvojni optjecaj te će se ostatak novca pri kupnji u trgovinama za namirnice plaćene eurima ili kunama, vraćati u eurima.

U razdoblju od 15. do 31 prosinca bit će uvedeno beznaknadno podizanje kuna na bilo kojem bankomatu i zadržat će se do 15. siječnja.

HNB je izdao preporuku bankama da i u razdoblju od 1. listopada do 31. prosinca 2022. ukinu potrošačima naknadu za polog gotovog novca, kuna, na svoje račune, kako bi se građani motiviralo da što prije polože kune na račune.