teško do novca

Naoružajte se gotovinom: Od Stare godine kreću muke s internetskim bankarstvom, a neki bankomati neće raditi do sredine siječnja

Bionic
Reading

Iako nas se već mjesecima uvjerava da će uvođenje eura u Hrvatsku biti bezbolan proces, zbog zamjene IT sustava u svim bankama na prijelazu iz 2022. u 2023. godinu mnoge temeljne usluge koje koristimo i uzimamo zdravo za gotovo neće biti dostupne

Od dobro upućenog izvora doznajemo da banke, ali i Hrvatska narodna banka i Fina počinju prelaziti na nove, euru prilagođene IT sustave u petak 30. prosinca te se zbog toga očekuju brojne poteškoće. Primjerice, svi nalozi koji se zadaju dan prije Stare godine bit će provedeni isti dan, no svi izvan tog roka bit će provedeni u ponedjeljak 2. siječnja 2023.

'Naravno, nalozi će biti provedeni pod uvjetom da banke nemaju poteškoća prilikom uvođenja novih sustava. Ako bude problema, može se očekivati da se provedu i kasnije', govori naš izvor.

Osim toga, od subote 31. prosinca, tj. Stare godine, pa do ponedjeljka 2. siječnja 2023., građani neće moći pristupati mobilnom i internetskom bankarstvu, neće moći provoditi nikakve online transakcije s bankom niti će moći pristupiti većini bankomata.

Platni promet i internetsko bankarstvo trebali bi se vratiti u normalu 2. siječnja, no opet, prilikom provođenja tako opsežnog posla kao što je zamjena cijelog IT sustava u svim bankama može se očekivati da taj posao neće ići glatko. Veliko je i neodgovoreno pitanje hoće li cijelo vrijeme raditi sustavi kartičnog plaćanja, zbog čega se građanima savjetuje da na vrijeme izvade gotovinu i strpljivo čekaju da prorade svi sustavi. Drugim riječima, ako ostanete bez goriva i odlučite natočiti auto u povratku s dočeka Nove godine, mogli biste se neugodno iznenaditi jer možda nećete moći platiti karticom.

Pitali smo najveće domaće banke, Zagrebačku, Privrednu banku Zagreb, Erste i Raiffeisen, očekuju li velike poteškoće zbog prelaska na nove sustave i kad točno njihove usluge neće biti dostupne. Odgovorio nam je jedino Erste te potvrđuju da će u noći s 31. prosinca na 1. siječnja biti onemogućeno korištenje kartica na bankomatima i prodajnim mjestima, uz što dodaju da je zamjena kune eurima toliko kompliciran posao da su s pripremama počeli još prošle godine.

  • +4
Euri Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

'Građanima savjetujemo da u tom kratkom razdoblju plaćaju gotovim novcem. Osim toga, usluga online bankarstva George neće biti dostupna od večernjih sati 31. prosinca 2022. do poslijepodnevnih sati 2. siječnja 2023.', navode iz Erste banke.

Također dodaju da će zbog prilagodbe radu s novčanicama eura pojedini bankomati od 1. prosinca 2022. do 14. siječnja 2023. biti izvan funkcije, zbog čega će na internetu objaviti popis bankomata koji će se koristiti. Dodaju i važnu informaciju da se od 5. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. neće naplaćivati naknada za podizanje gotovog novca na bankomatima drugih banaka u Hrvatskoj pa će u tom razdoblju građani imati na raspolaganju široku mrežu bankomata.

Kako nam u drugim velikim bankama nisu odgovorili na pitanja, upitali smo Hrvatsku udrugu banaka očekuju li oni probleme zbog uvođenja eura i što poručuju građanima pred burno, ali nadajmo se kratko razdoblje bez mobilnog bankarstva, bankomata, a možda i kartica.

  • +2
Bankomati - ilustracija Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Oni nam potvrđuju da će plaćanja koja su zadana do 30. prosinca (petak) u 15 sati biti provedena isti dan, a nalozi zadani nakon tog roka bit će provedeni u eurima idući radni dan, odnosno u ponedjeljak 2. siječnja 2023.

'HNB i Financijska agencija (Fina) provode prilagodbu platnih sustava kako bi se osigurao nesmetan prelazak na eurske transakcije kao domaće valute te kako bi 1. siječnja 2023. sva bezgotovinska plaćanja u Hrvatskoj nesmetano tekla kroz nacionalni klirinški sustav u eurima (EUR NKS) i instant platni sustav', dodaju iz HUB-a.

Govore nam da se će zbog prilagodbe na eure 'digitalne usluge banaka biti dostupne u smanjenom obujmu, uz povremene prekide u radu od kraja 30. prosinca te tijekom 31. prosinca i 1. siječnja, a svaka banka će u skladu s vlastitim planom prilagodbe svoje klijente pravovremeno i detaljno informirati o dostupnosti digitalnih usluga i kartičnog plaćanja'.

Što se nedostupnosti bankomata tiče, podsjećaju da će se građani moći koristiti bilo kojim bankomatom bez naknade sve do 15. siječnja 2023. te da će na svojim internetskim stranicama objaviti interaktivnu kartu na kojoj će svatko moći pronaći najbliži mu bankomat koji radi.