koštao ga savjetnik

Filipović: Ništa nisam znao, ali prihvaćam političku odgovornost

13.12.2023 u 11:00

Bionic
Reading

Smijenjeni ministar gospodarstva Davor Filipović odlučio se obratiti javnosti. Izjavu medijima dao je u Ministarstvu iz kojeg odlazi

Premijer Andrej Plenković u utorak je smijenio Filipovića nakon što je tjednik Nacional objavio članak u kojem navodi da je njegov posebni savjetnik Jurica Lovrinčević lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreži TV nudio zakup oglasnog prostora većeg broja državnih tvrtki i institucija, a zauzvrat tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati polovica predviđenog novca.

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/Pixell

Tjednik je objavio i audiozapis razgovora Lovrinčevića i novinara Mreže TV.

Lovrinčević je na društvenoj mreži odbacio sve optužbe, a u slučaj se uključio i USKOK.

'Kada sam ulazio u političku arenu, znao sam da neće biti lako, međutim iznad svega ponosan sam što sam imao priliku služiti domovini kao član Vlade. Hrvatska raste, hrvatsko gospodarstvo raste najbrže u EU usprkos zlim jezicima', rekao je na početku konferencije Filipović.

'Dužnost mi je ne biti teret Vladi niti HDZ-u', istaknuo je.

'Što se tiče medijskih natpisa od jučer, komunikacije prema novinaru i medijskoj kući, kao i poruka koje su objavljene, o tome nisam ništa znao, ali poduzimam političku odgovornost. Što se tiče natpisa o mom dojučerašnjem savjetniku Lovrinčeviću, inače jednom od najimućnijih ljudi u našoj domovini, koji je cijeli život proveo u gospodarstvu i na tržištu, da se on upuštao u tobožnje sitne dealove i da je tražio novac, to mi zvuči nelogično i u to ne vjerujem. Preuzimam odgovornost jer nitko nije važniji od države. Ni na koji način ne želim ugroziti sve ono dobro što ostavljam u Ministarstvu i Vladi', izjavio je Filipović.

  • +22
Davor Filipović Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Snimku njegova bivšeg savjetnika nije demantirao. Inzistira na tome da ništa nije znao.

'On će se u jednom trenutku sigurno obratiti javnosti, ali treba utvrditi vjerodostojnost svega toga. Sve što je izašlo jučer sam prvi put vidio. To se nije smjelo dogoditi i ja na kraju preuzimam političku odgovornost za to.'

'Što se tiče posla mog dojučerašnjeg savjetnika i državnih tajnika, imali smo korektnu suradnju, ali ja ne mogu znati sve što oni rade na svakom mjestu, kako se ponašaju i što govore. Jesam li ja neke stvari trebao znati, to je sigurno pitanje i u tom kontekstu preuzimam odgovornost.'

Na pitanje o davanju informacija Mostu, Filipović kaže da se to ni u kojem slučaju nije smjelo dogoditi, no on za takvo što nije znao.

'Svaka državna i privatna tvrtka ima određene medijske kampanje. O tome struka vodi računa. Ja se operativno nikad takvim stvarima nisam bavio i nisam ni od koga zahtijevao da se bavi mojim imidžem', poručio je Filipović, dodajući da je on zahtijevao realizaciju projekata.

  • +15
Jurica Lovrinčević Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Na pitanje je li ga iznenadila ekspresna smjena, Filipović je rekao da premijer 'bira svoj tim, uvodi igrače u igru ili ih stavlja u igru'.

'Nisam bio svjestan da su podaci na taj način išli tom novinaru, koji ih je onda prosljeđivao Mostu. Bio sam upoznat s jednim dijelom podataka. Govorim o podacima kada smo se pripremali za sjednicu Odbora za gospodarstvo. Zatražili smo izvješće od svih institucija koje su bile uključene u to što se događalo. Svi ti izvještaji su službeno dolazili meni i imao sam pregled što se događa. U Saboru sam sedam sati odgovarao na pitanja i stojim iza svake riječi izrečene na Odboru', rekao je Filipović.

Najavio je da se vraća na zagrebački Ekonomski fakultet.