PRESUDIO MU SAVJETNIK

Pamtit ćemo ga po aferama: Kako je Davor Filipović odletio po tako kratkom postupku?

12.12.2023 u 16:29

Bionic
Reading

Davor Filipović, najčešće i najžešće osporavani ministar u dvjema vladama Andreja Plenkovića - a konkurencija mu je bila zavidna - smijenjen je hitrom premijerovom reakcijom istog dana kada je tjednik Nacional otkrio da je njegov pouzdani savjetnik Jurica Lovrinčević reketario neke medije

Ministar gospodarstva i održivog razvoja s funkcije tako odlazi gotovo istovremeno kao i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, što je zanimljiva podudarnost: njih dvojica, naime, godinama su bila u iznimno lošim odnosima i zapravo nisu ni komunicirali, a stvar je eskalirala izbijanjem afere 'Plin za cent'. Tada su se najprije u rukavicama, a potom i javno sukobili oko toga tko je mogao i trebao znati, odnosno reagirati na prodaju HEP-ovog plina u bescjenje, da bi potom isti plin bio otkupljivan za stotine puta veće iznose.

Ova afera nije razriješena, ali su njena dva glavna aktera odletjela sa svojih funkcija. Jedan formalno zbog bespravne gradnje na Hvaru, a drugi, eto, zbog svog savjetnika koji je preusmjeravao stotine tisuća eura iz više javnih izvora na adresu pojedinih medija, od kojih je - barem kako sugeriraju snimke koje je objavio Nacional - pola tražio natrag.

Plinska afera izbila je još prije ljeta, no nju je Plenković sustavno minorizirao i objašnjavao da će povući potez 'kada on to odluči, dok je Barbarićev neimarski pothvat na Hvaru proglašavao beznačajnim sve do trenutka u kojem je Državno odvjetništvo protiv njega podiglo optužnicu.

S druge strane, kada je kod šefa HEP-a već bio prisiljen reagirati, kod vlastitog ministra to mu je išlo znatno brže i jednostavnije: nije se tinta na Nacionalu ni osušila, a 'jedan od najboljih među nama' postao je bivši.

  • +15
Jurica Lovrinčević Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U ovom slučaju brza reakcija svakako je očekivana jer otkrivena afera s Juricom Lovrinčevićem bez sumnje bi se vrlo brzo razgranala i prodrla dublje u premijerovu bližu okolinu. Ovaj 'specijalni savjetnik' ministra gospodarstva - na neobičnoj funkciji s kojom mu je pripala izuzetna moć, ali ne i obveze jednog državnog dužnosnika - uživao je izuzetno povjerenje u Vladinoj vertikali.

'Što vam Lovrinčević kaže, to ja mislim', rečenica je Davora Filipovića, koju već godinama prepričavaju politički i poslovni kuloari, opisujući Lovrinčevićev utjecaj.

Jurica Lovrinčević 2019. objavljuje rezultate tada još Peveca Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec / PIXSELL

On je, naime, sa svoje gotovo pa neformalne funkcije po izbijanju krize u opskrbi energentima postao ključan faktor u donošenju strateških odluka vrha države. Početkom ožujka ove godine - dakle kada su na više adresa već pristigli dopisi koji su upozoravali na neobično postupanje oko kupoprodaje plina, što će se kasnije razviti u aferu 'Plin za cent' - Plenković je na zatvorenoj sjednici Vlade imenovao Krizni tim za Plan intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske. Na njegovo čelo imenovao je Davora Filipovića, a za članove njih trinaestero. Svi redom ondje su se našli po svojoj funkciji u nekoj od tvrtki ili agencija povezanih s energetikom - izuzev Lovrinčevića, koji je postao član zato što je 'savjetnik ministra'.

Dapače, zbog njega je i kvota Ministarstva gospodarstva premašena s predviđenih tri na četiri člana, a ignoriralo se upozorenja da se nalazi u potencijalnom sukobu interesa zato što je i dalje značajan suvlasnik tvrtke Pevex, čiji je značajan suvlasnik i Pavao Vujnovac, najutjecajniji hrvatski privatni poduzetnik koji je poslovno carstvo razvio upravo na trgovini plinom.

'Filipović se u posljednje vrijeme ponaša pomalo iracionalno: nepovjerljiv je prema svim suradnicima izuzev svog savjetnika Jurice Lovrinčevića, uvjeren je da ga se prisluškuje, pa čak i u vlastitom ministarstvu obavlja duge telefonske razgovore u - toaletu', objavio je Nacional u ožujku ove godine, opisujući njegove vrlo kompleksne i zategnute odnose sa šefom HEP-a Barbarićem.

  • +5
Davor Filipović Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: Neven Bučević/tportal; S. Strukić/tportal

Sam Filipović i ranije je prozivan jer je bio predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih šuma upravo u periodu u kojem su se ondje događale brojne nepravilnosti i nezakonitosti razotkrivene kasnijim istragama i aferom Vjetroelektrane, a tek treba vidjeti hoće li se one dalje širiti jer je sadržaj mobitela šefa ove državne tvrtke, Krunoslava Jakupčića - kojega je sud zasad nepravomoćno proglasio zakonitim dokazom - prepun kontaminiranog i krajnje neugodnog materijala za niz HDZ-ovih i državnih dužnosnika.

Dosadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja jedno vrijeme bio je i član Nadzornog odbora Ine, no njegovu kompetentnost javnost je konstantno preispitivala, što je silno ljutilo Plenkovića. Dojam je da ga je i dijelom zbog toga, nakon što su ga novinari u nekoliko navrata omaškom nazvali 'Damirom' umjesto 'Davorom', i lansirao u prvu političku ligu. Prethodno je, naime, imao neuspješnu kampanju za HDZ-ovog gradonačelnika Zagreba i završio na neslavnom četvrtom mjestu, a ostat će zabilježen njegov živopisni opis boravka u Americi i borba za prelazak ceste sa semaforom koji je na sebi imao tipku.

'Ne mogu se složiti da nemam iskustva s energetikom jer sam pet mjeseci proveo u Ini pa sam dobio neki uvid', rekao je na saborskom saslušanju prilikom imenovanja. Izjasnio se i o tvrdnjama da je u znanstvenoj karijeri njegov mentor bio Darko Tipurić.

'Molio bih vas da to više ne radite. Pročitajte moj životopis i vidite što sam sve radio. Moj životopis je primjer kako bi se trebalo raditi jer sam uvijek radio časno i pošteno. Za docenta sam biran sa 60 radova, a uvjeti su bili šest radova. Ne možete otići na Harvard tek tako, ne možete dobiti košarkašku stipendiju da baš ništa ne znate, ne možete igrati u hrvatskoj reprezentaciji bezveze', kazao je u Saboru.

  • +3
Jurica Lovrinčević predstavio je u veljači aplikaciju za kretanje cijena, veliki projekt Ministarstva gospodarstva Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

U relativno kratkom ministarskom mandatu, u kojemu je naslijedio uhapšenog Darka Horvata, ostat će zabilježen Filipovićev pokušaj obračuna s trgovačkim lancima u doba najveće inflacije i divljanja cijena hrane. Upozoravao ih je, prijetio i molio, a na koncu se nitko - izuzev tri lanca u većinskom hrvatskom vlasništvu - nije odazvao čak ni pozivu da dostave cijene svojih proizvoda kako bi ih se objavljivalo i uspoređivalo famoznom aplikacijom njegova ministarstva.

'On je stručan, sportaš, sad ćemo vidjeti od čega je sazdan', hvalio je Plenković svog tada friškog ministra kada ga je predlagao na funkciju, danas tridesetog koji je u ovih sedam godina iz Banskih dvora odletio prije kraja mandata. Pritom je otvoreno prekršio svoje ljutito obećanje da 'neće njemu ni mediji ni USKOK određivati tko će biti ministar'.

Ili je afera s Lovrinčevićem ozbiljnija nego što se sada čini ili se Filipovića zapravo jedva čekao riješiti.