POD UDAROM ZAKONA

Uprava Perutnine osumnjičena za zloporabu položaja

03.12.2015 u 13:08

Bionic
Reading

Slovenska policija objavila je u četvrtak da je završila kućne pretrage vezane uz istragu o zloporabi položaja pri privatizaciji i dokapitalizaciji Perutnine Ptuj, a članovi uprave poduzeća, među njima i direktor Roman Glaser, jutros su pušteni na slobodu

Perutninu je krajem listopada sa 40 milijuna eura dokapitalizirala kompanija Slovenska industrija čelika (SIJ), u većinskom ruskom vlasništvu, što je jedna od najvećih kapitalnih injekcija u slovenskom gospodarstvu zadnjih godina.

Do kućnih pretresa i privođenja uprave došlo je u srijedu, kad je SIJ objavio da će u roku od mjesec dana vlasnicima Perutnine dati ponudu o otkupu svih 10.912.500 dionica.

Iz pritvora su nakon razgovora s kriminalistima jutros pušteni direktor Perutnine Roman Glaser te članovi uprave Milan Čuš, Nada Kranjc i Tone Čeh, a istraga će se nastaviti.

Policija sumnjiči upravu za zloporabu položaja kojom su male dioničare oštetili za 2,5 milijuna eura. Riječ je o operaciji u kojoj je SIJ, čiji je vlasnik ruski Dilon, najprije dokapitalizirao Perutninu sa 40 milijuna eura, a onda najavio da će otkupiti sve dionice tvrtke.

Pozivajući se na izvore iz istrage, mediji navode kako se je uprava s budućim vlasnicima ispod stola dogovorila da će Dilon dionice koje pripadaju menadžmentu otkupiti po cijeni koja je za 6,24 eura veća od cijene koju nude ostalim dioničarima.

Riječ je o dionicama do kojih je uprava došla kroz tzv. menadžersku privatizaciju. Prema slovenskom zakonu o preuzimanju poduzeća, tvrtka koja želi steći vlasničku kontrolu mora u javnoj ponudi ponuditi istu cijenu za sve dionice bez obzira je li riječ o većim vlasnicima ili malim dioničarima.

Iz SIJ-a su priopćili da je policija kod njih izvela pretres u potrazi za dokumentacijom o poslovima s Perutninom, ali da sama tvrtka niti itko od zaposlenih nisu predmet istrage, odnosno u kaznenom postupku.