ISPLATA DUGA UMIROVLJENICIMA

Umirovljenički fond dobio dionice HT-a

02.12.2010 u 10:21

Bionic
Reading

Vlada je prenijela 3,5 posto dionica Hrvatskog Telekoma tržišne vrijednosti 830 milijuna kuna na račun Umirovljeničkog fonda. Sredstva koja će se ostvariti prodajom tih dionica, Fond će iskoristiti iza isplatu duga umirovljenicima

Republika Hrvatska prenijela 2.859.148 dionica Hrvatskog Telekoma d.d., što čini 3,5 posto temeljnog kapitala društva, na vlasnički račun Umirovljeničkog fonda, izvijestio je HT preko Zagrebačke burze. Time Vlada prestaje biti prisutna u vlasničkoj strukturi Hrvatskog Telekoma.

Spomenute dionice, tržišno vrijedne gotovo 850 milijuna kuna, iskoristit će se za isplatu nove rate duga umirovljenicima u drugoj polovici prosinca ove godine.

Ukupni dug umirovljenicima iznosio je 10,18 milijardi kuna, a ostalo je za isplatiti još 2,56 milijardi kuna do 2013. godine.

Umirovljenicima koji su prihvatili model A (isplata u dvije godine uz diskont od 50 posto) dug je već isplaćen, za što je utrošeno 4,79 milijardi kuna.

Umirovljenicima koji su se odlučili za model B (isplata cjelokupnog iznosa s počekom od dvije godine do 2013. godine) država je isplatila prvu ratu, a druga rata isplatit će im se u drugoj polovici prosinca ove godine.