žestoka kritika

UGP: Prijedlog zdravstvene reforme poguban za gospodarstvo i građane

26.10.2021 u 10:27

Bionic
Reading

Udruga Glas poduzetnika (UGP) smatra da su reforme zdravstvenog sustava koje predlaže ministar zdravstva Vili Beroš pogubne za hrvatske poduzetnike, građane i gospodarstvo

UGP je posebno kritičan prema prijedlozima koji su se jučer pojavili u javnosti, prema kojima bolovanja i porodiljni dopusti više ne bi bili na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), a mladi do 30 godina ostali bi bez povlastica koje su dosada imali.

"Postavlja se pitanje tko bi plaćao trošak bolovanja i porodiljnog, ako bi HZZO prestao pokrivati izdatke? Naravno da se ponovo sve želi prebaciti na poduzetnike i građane koji su ionako preopterećeni. Smatramo kako se radi o apsurdnim prijedlozima zato što će ova zdravstvena reforma najvjerojatnije dodatno opteretiti poduzetnike koji ionako već plaćaju previše nepotrebnih nameta", kaže se u priopćenju UGP-a.

Ističe se kako je "besmisleno" da poduzetnik plaća prva 42 dana bolovanja za zaposlenike, budući da mjesečno ionako izdvaja na svaku bruto plaću za zdravstveno osiguranje u iznosu od 16,5 posto.

Udruga Glas poduzetnika upozorava da mnogi manipuliraju i varaju sustav dok su na bolovanju, budući da, kako tvrdi, HZZO ne provodi kontrole sve do trenutka dok bolovanje ne ide na njegov teret. Predlaže da poduzetnik plaća prva tri dana izostanka, pa čak i u stopostotnom iznosu, te smatra da bi sve ostale troškove trebao snositi HZZO.

UGP smatra da bi predložena reforma bila pogubna i za hrvatsko gospodarstvo u cijelosti, zato što nije realno očekivati da će poduzetnici htjeti zaposliti osobe kojima je potrebno liječenje i koje imaju ozbiljniju povijest bolesti, ako znaju da će sve ići na njihov trošak.

  • +10
Cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

Kažu i da bi Beroševi prijedlozi doveli do problema s natalitetom i zapošljavanjem mladih žena, ako se i izdaci za porodiljni dopust prebace na poduzetnike, jer će poduzetnici zasigurno oklijevati kod zapošljavanja mladih žena znaju li da će morati izdvajati za nju dodatan iznos.

S druge strane, dodaju, poznato je da usluge javnog zdravstva besplatno koriste razne skupine ljudi koji ništa ne uplaćuju, poput stanovnika susjednih zemalja s dvojnim državljanstvom i zaposlenih u inozemstvu, a sve se i u tom slučaju prelama preko leđa poduzetnika u Hrvatskoj.

Smatraju da ne treba povećavati doprinose.