kultura građenja

Udruženi hrvatski arhitekti: Gdje je danas ApolitikA?

09.02.2018 u 12:14

Bionic
Reading

Hrvatska komora arhitekata (HKA) i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) zaključila je i poručila s okruglog stola ‘Gdje je danas ApolitikA?’: ‘Za postizanje više razine kulture građenja nužna je suradnja politike, nadležnih tijela, struke i javnosti, a zahtjev za kvalitetom izgrađenog prostora i arhitekture mora postati sastavni dio svih razvojnih strategija Republike Hrvatske’. Rasprava je održana povodomm pete godišnjice usvajanja dokumenta Arhitektonske politike Republike Hrvatske 2013-2020, ApolitikA, Nacionalne smjernice za vrsnoću i kulturu građenja hrvatske Vlade

‘Imamo najljepšu domovinu na svijetu, ali i 800 tisuća bespravno izgrađenih zgrada koje nam pokazuju da se prema njenom prostoru ponašamo – maćehinski. Utrošili smo milijarde da nepovratno potrošimo jedan i jedinstveni hrvatski prostor, ne razmišljajući o tome da će i ta graditeljska ‘baština’ ostati u prostoru još 100 ili 200 godina nakon što nas više ne bude. Danas, pet godina nakon usvajanja Apolitike, postavljamo pitanje – gdje smo?’, naglasila je u svojem uvodu članica Upravnog odbora Komore arhitekata, Rajka Bunjevac.

Sudionici okruglog stola, među kojima su bili i predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, zaključili su kako ciljevi definirani Apolitikom nisu dosegnuti, a propisane aktivnosti tek su djelomično provedene. Kako bi se izdvojili problemi i preporučio smjer za njihovo rješavanje, nužno je, uz pomoć arhitektonske struke, analizirati rezultate dosadašnje implementacije Apolitike. Tim je dokumentom, s ciljem kvalitetnog i odgovornog upravljanja prostorom, prije pet godina definirano pedesetak aktivnosti koje je trebalo provesti, a koje su grupirane u deset tematskih područja, priopćili su nakon okruglog stola. Provedeno je dvadesetak mjera, što predstavlja negdje polovicu od planiranog broja aktivnosti.

Posebno je naglašeno kako institucije nisu unaprijedile način sudjelovanja javnosti u postupcima donošenja odluka o razvoju, planiranju i uređenju prostora. Nije uspostavljen odgovarajući sustav vrednovanja, evidentiranja i zaštite vrijedne graditeljske baštine 20. i 21. stoljeća, kako bi se omogućila njena održiva obnova i korištenje. Iz područja zakonodavstva, arhitekti su istaknuli kako zakonodavac nije vratio, izbačenu zakonsku obvezu izrade idejnog rješenja ili idejnog projekta prije izrade glavnog projekta, kao niti uveo obvezu ocjene arhitektonske vrsnoće projekata prije dobivanja građevinske dozvole.

Okrugli stop HKA i UHA Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HKA, UHA

Ministarstva još nisu osigurala da se odredbe Zakona o javnoj nabavi primjenjuju tako da potiču vrsnoću arhitekture i izgrađenog okoliša, iako su za to ispunjeni zakonski preduvjeti. U tom smislu, Tomislav Ćurković iz Upravnog odbora Komore naglasio je da bi zakonodavni okvir trebalo poboljšati te kako cijena izrade projekta ili prostornog plana, nikako ne smije biti glavni kriterij za odabir ponuditelja, a posebice kada su u pitanju poslovi na zaštićenim spomenicima kulture i drugi značajni zahvati u prostoru. U području obrazovanja, istaknuto je kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja izradilo novi kurikulum likovne kulture i umjetnosti, ali se sada čeka njegova primjena.

Osim detaljnije analize uspješnosti implementacije Apolitike, sudionici su zaključili kako je na regionalnoj i lokalnoj razini potrebno definirati konkretne projekte u prostoru koje je moguće provesti poštujući odredbe arhitektonskih politika. Za to, kako su istaknuli, nisu potrebna dodatna financijska sredstva, već kvalitetnije usmjeravanje postojećih za prostorni i komunalni razvoj.

Dodali su I kako interdisciplinarnim pristupom treba započeti s izradom nove stambene politike koja će obuhvatiti izradu kriterija i smjernica za planiranje stambenih naselja.

Moderator okruglog stola i predsjednik UHA-e Emil Jurcan, ovom je prilikom naglasio kako su se kvalitativni ciljevi arhitektonskih politika, poput kvalitete izgrađenog prostora, u krizi trebale suočiti i s kvantitativnim padom investicija u izgradnji.

Na okruglom stolu sudjelovali su i doc. dr. sc. Maja-Marija Nahod, dipl. ing. građ. (pomoćnica ministra za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu, MGIPU), dr. sc. Mia Roth Čerina, dipl. ing. arh. (Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Stjepo Butijer, dipl. ing. arh. (bivši predsjednik Savjeta za prostorno planiranje Države) te Tomislav Ćurković, dipl. ing. arh. (Upravni odbor HKA).