KOMORA ARHITEKATA:

Pet stranaka odgovorilo na pet ključnih pitanja arhitekture i gradnje

07.09.2016 u 11:30

Bionic
Reading

Hrvatska komora arhitekata (HKA) dobila je odgovore Narodne koalicije, Mosta, stranke Bandić Milan 365, HDSSB-a i Reformista na pet ključnih pitanja arhitekture i gradnje. Na pitanja nisu odgovorili HDZ, IDS i Živi zid

Podsjećamo, Komora arhitekata pitanja je uputila ususret nadolazećim parlamentarnim izborima imajući u vidu interes javnosti i arhitektonske struke čije članove predstavlja.

Na prvo pitanje - planirate li donijeti Strategiju razvoja graditeljskog sektora u Hrvatskoj, sve stranke odgovaraju pozitivno. Svi se slažu i oko drugog pitanja: hoće li Zakon o prostornom uređenju postati krovni zakon koji uređuje planiranje, razvoj i zaštitu prostora Republike Hrvatske.

U nizu pozitivnih odgovora, stranke potvrdno odgovaraju i na pitanje hoće li provoditi smjernice iz dokumenta ApolitikA – Arhitektonske politike Republike Hrvatske 2013. - 2020., koji je Vlada usvojila 2012. godine.

Na pitanje u kojem će postotku novi Zakon o javnoj nabavi vrednovati kriterije kvalitete arhitektonskih usluga, a u kolikom najniže cijene, stranke daju zanimljivije odgovore.
Narodna koalicija poručuje kako je kvaliteta najvažnije mjerilo, Most bi izmijenio kriterije javne nabave kako bi se postigla ravnoteža usluge i ponude, a Bandić Milan 365 poručuje kako se taj Zakon treba tretirati jednako za sve.